U Bugarskoj eutanazija 160.000 pataka zbog pojave ptičijeg gripa

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Prema novim informacijama, slučajevi zaraze ptičjim gripom su prijavljeni na dve farme u Bugarskoj. U Nemačkoj je uveden karantin, a u Vijetnamu su izdata upozorenja zbog visoko patogenih vrsta

Bugarska će eutanazirati više od 160.000 pataka nakon izbijanja ptičjeg gripa na dve farme, a o kojoj je vrsti reč, još uvek nije poznato. Međutim, smatra se da je tip H5N8 koji preovladava u Evropi.

Kako piše reuters, do pojave bolesti je došlo u objektima istog vlasnika, a nalaze se u gradu Slavjanovo, na severu zemlje, u Podunavskoj ravnici. Tu je prošle nedelje izbila zaraza i na farmi sa više od 99.000 koka nosilja.

Tamošnja agencija za bezbednost hrane izjavila je da ne postoji tehnološka veza između ta dva gazdinstva i apeluje da poljoprivrednici u toj regiji svoju živinu drže zatvorenom.

“Ovo je zabrinjavajuće. Reč je o velikim ekonomskim gubicima”, rekao je Ivan Jordanov, koordinator regionalne jedinice ova agencije. Dodao je da će se nastaviti klanje životinja na zaraženim farmama.

Karantin u Bavarskoj

Nakon izbijanja ovog virusa je u nemačkom okrugu Bajrot u Bavarskoj u krugu od tri kilometra uvedena zabrana puštanja živine na otvoreno, a kako bi se sprečilo širenje na domaće životinje. Osim toga, područje posmatranja je u krugu od 10 kilometara, a ove zone zabrane se protežu i u okrug Forhhajm.

Kako piše agrarheute, zbog mera biološke sigurnosti ulaz u živinarske objekte je dopušten samo u čistoj zaštitnoj odeći, a cipele moraju da se dezinfikuju neposredno pre ulaska kako se ne bi uneli patogeni.

U Vijetnamu usmrćeno više od 100.000 grla živine

Na drugom kraju sveta, u Vijetnamu, javili su se visoko patogene vrste ptičjeg gripa i to H5N1 i H5N6 u čak 14 provincija, objavila je njihova Vlada na svojoj internet stranici. Do sada je u toj državi usmrćeno više od 100.000 grla živine kako bi se zaustavilo širenje ovog virusa, a rizik je i dalje visok na što upozoravaju vlasti.

Izvor:agronews.rs

U Bugarskoj eutanazija 160.000 pataka zbog pojave ptičijeg gripa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasti u Mađarskoj ubile su više od 91.000 pataka nakon što su objavile izbijanje teškog virusa ptičjeg gripa (H5N1) na farmi u blizini rumunske granice, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Arizonoza je akutno i hronično oboljenje najčešće kod ćurića, ali se može javiti i kod pilića ili odraslih jedinki, mada su takvi slučajevi ređi. Ovo oboljenje je ranije bilo poznato pod nazivom Paracolon infection.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Koronavirus je doneo brojne probleme na svim nivoima. Kriza prati i živinarstvo, a naročito se javljaju problemi kod plasmana konzumnih jaja. Osim toga, hrana za živinu je znatno poskupela, kao i energenti.

Virus avijarne influence (pottipa H5N8) čije je prisustvo potvrđeno kod uginulih labudova na području Beograda ne prenosi se sa zaraženih ptica na ljude, ali se može preneti na domaću živinu i prouzrokovati velike ekonomske štete.

Pileće meso je poskupelo, pa potrošači odnedavno kupuju kilogram piletine za blizu 300 dinara, što je za oko stotinu dinara više nego pre nedelju dana. Cene su i dalje šarenolike i trenutno se formiraju na dnevnom nivou.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета