U Gornjem Milanovcu praviće kompost od smeća

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Novi model upravljanja otpadom zasnovan na održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji realizovaće se u Gornjem Milanovcu saradnjom lokalnog javno-komunalnog preduzeća sa kompanijom „Novamont“ i JKP „Kontarina“ iz Italije, objavila je PKS.

To će omogućiti Gornjem Milanovcu da već uspešan model upravljanja otpadom italijanskih preduzeća u svetu, primeni u svojoj sredini i postane opština za primer celoj Srbiji jer, podaci pokazuju da se tri miliona tona komunalnog otpada stvori godišnje u Srbiji, a od te količine 48,4 odsto je organski otpad.

Prerada otpada „na italijanski način“ omogući će JKP „Gornji Milanovac“ da pravi i prodaje kompost i time ostvari dodatni prihod, kaže Ivan Lazić, direktor JKP.

– Italijanski model nudi i rešenja za biorazgradivi otpad kako ne bi završavao na deponijama. Sprečava se eventualna havarija zbog zapaljivog biogasa koji se stvara na deponijama bio-otpada, produžava vek sanitarnoj deponiji, a s druge strane, kompost od biorazgradivog otpada može da se iskoristi za prihranjivanje cveća, drveća i biljaka na javnim površinama, kaže Lazić.

Lokalno komunalno preduzeće, inače, od 2017. radi sa Opštinom i Kalencelarijom za zaštitu životne sredine na promociji razdvajanja otpada, na papir i karton, plastiku i komunalni otpad.

Uz bolji model upravljanja, otpad postaje novi proizvod – organsko đubrivo.

Očekuje se i smanjenje pritiska na deponije i troškova odlaganja otpada, novi izvor prihoda od prodaje komposta, novi posao i tržište za domaće proizvođače kesa, ističe Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije.

Saradnju sa „Novamontom“, svetskim liderom u proizvodnji kompostabilne biorazgradive plastike, Udruženje je uspostavilo da bi članicama obezbedilo pristup novim tehnologijama, sirovinama i modelima poslovanja koji doprinose da se proizvodnja prilagodi regulativi EU.

-Članicama smo obezbedili transfer tehnologije, obuku i probnu sirovinu. Nekoliko naših proizvođača već je počelo proizvodnju kesa, boje za plastiku u obliku granula, i drugih proizvoda od kompostabilne biorazgradive plastike ovog proizvođača, rekao je Stevanović.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

U Gornjem Milanovcu praviće kompost od smeća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju, građani su više nego spremni da razdvajaju otpad u domaćinstvima.

Opalo lišće ispod drveća je vredan biološki materijal za pravljenje komposta. Ako je zaraženo, napraviće više štete nego koristi i treba ga ukloniti.

Tokom 2021. godine u Republici Srbiji sektori ekonomskih delatnosti stvorili su 69,6 miliona tona otpada. Ukupno je tretirano 64,5 miliona tona otpada, pri čemu je reciklirano 16,7% više otpada u odnosu na prethodnu godinu, objavio je Republički zavod za statistiku.

Pravila vezana za boravak u prirodi nisu tu da nas ograniče i spreče da uživamo, već da nas podsete da čuvanjem prirode dajemo lični doprinos i za očuvanje planete.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

U Srbiji se na godišnjem nivou baci između 250.000 do čak 700.000 tona hrane. Podaci variraju iz razloga što se u našoj zemlji ostaci hrane ne razvrstavaju od komunalnog otpada. Sa druge strane, prema podacima, u našoj zemlji je pola miliona ljudi gladno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета