Uskoro na snazi IPARD III: Novac i za odgajivače ćuraka i gusaka

Foto: Agroinfo/Ilustracija

Foto: Agroinfo/Ilustracija

U najnovijem izdanju publikacije ”IPARD na dlanu“ objavljeni su specifični kriterijumi IPARD III programa 2021-2027 koji se odnose na Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

Upravljačko telo je pripremilo odgovore na komentare i dostavilo finalnu verziju programa Evropskoj komisiji 21. januara. S obzirom na to da seu svi programi pozitivno ocenjeni od strane IPA III programa Evropske komisije u narednim danima se očekuje da Evropska komisija i formalno odobri IPARD III program Republike Srbije za period 2021-2027. godine.

Pravo na podršku u sektoru mleka u okviru IPARD III prorama imaće korisnici koji imaju minimalno 30 krava na kraju investicije.

Kada je reč o sektoru mesa, za pojedine podsektore, povećana je donja granica za korisnike IPARD mera. Minimalni kapaciteti objekata za smeštaj životinja, koji će korisnici IPARD programa biti u obavezi da ispune na kraju investicije iznose: goveda 30 ( IPARD II 20 kom), krmače 30, ovce i koze 200 (IPARD II 150 ), tovne svinje 200 (IPARD II 100),  brojleri 5.000 (IPARD II 4.000).

Takođe, u skladu sa preporukama sektorske analize za meso, prihvatljivi korisnici u IPARD III programu biće i proizvođači ćuraka i gusaka. Kapacitet objekta za smeštaj ćuraka, na kraju investicije, treba da bude od 1.000 do 10.000, dok se za guske kapcitet kreće od 300 do 3.000.

Kriterijumi za izgradnju skladišnih kapaciteta, u sektoru žitarica i industrijskog bilja, u programu IPARD III, biće povećani na 50 hektara. Dosadašnje iskustvo u sprovođenju IPARD II programa pokzalo je da ne postoji veliko intresovanje za izgradnju skladišnih kapaciteta malog obima u navedenom sektoru. Takođe, sektorska analiza u sektoru žitarica i industrijskog bilja nije pokazala ekonomsku opravdanost izgradnje manjih podnih skladišta i silosa.

Specifični kriterijumi za nabavku traktora u IPARD III programu izjednačen je sa nabavkom drugih mašina i mehanizacije u IPARD II programu u sektoru žitarica i industrijskog bilja, od 50 do 100 hektara. Na ovaj način omogućena je podrška proizvodnji i prodaji traktora koj se sklapaju u Srbiji za poljoprivrednike koji imaju do 50 hektara.

Uveden je specifičan kriterijum u proizvodnji hmelja od 2 do 100 hektara na kraju investicije.

Preporuka sektorskih analiza da se sektorr voća i povrća razdvoji na dva sektora, usvojena je u IPARD III programu. U sektoru voća i sektoru povrća biće prihvatljivi svi korisnici čija je vrednost investicije veća od 50.000 evra bez obzira na površinu pod voćem ili povrćem.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Uskoro na snazi IPARD III: Novac i za odgajivače ćuraka i gusaka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета