Uvođenjem avansnog plaćanja od 50 odsto, brže do IPARD sredstava

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Delegacija Uprave za agrarna plaćanja (UAP) posetila je Agenciju za poljoprivredu i ruralni razvoj Republike Albanije (Agency of Agriculture and Rural Development – ARDA) kako bi kroz razmenu iskustava i sagledavanje procesa rada na licu mesta unapredili kapaciteti obe agencije zadužene za isplatu podsticaja u poljoprivredi i implementaciju IPARD programa.

U fokusu ove studijske posete bilo je sprovođenje procedure avansnog plaćanja IPARD zahteva, koju ARDA sprovodi od 2019. godine, a koja je pokazala dobre rezultate i visok stepen apsorbcije IPARD sredstava.

S obzirom da se predfinansiranje IPARD projekata pokazalo kao veliki izazov za korisnike programa, uvođenjem avansnog plaćanja biće im omogućeno da nakon odobrenog projekta apliciraju za mogućnost isplate pre realizacije projekta u iznosu do 50% od ukupne vrednosti odobrenog projekta, uz korišćenje instrumenta bankarske garancije.

Uvođenje avansnog plaćanja u iznosu do 50% od odobrene vrednosti podsticaja obezbediće IPARD korisnicima značajan iznos finansijskih sredstava za realizaciju odobrene investicije. Osim toga, primena avansnog plaćanja uticaće povoljno na bolju apsorpciju finansijske pomoći EU i smanjiće rizik od povraćaja sredstava Evropskoj uniji.

Pored teme avansnog plaćanja, predstavnici dvaju IPARD agencija razmenili su iskustva u pogledu drugih aspekata sprovođenja IPARD programa, izazovima sa kojima se u praksi susreću, kao i načine njihovih prevazilaženja. Organizaciona struktura koja daje najbolji rezultat, unapređenje ljudskih resursa, kao i razvoj baze referentnih cena, samo su neke od tema koje su razmatrane tokom ove studijske posete. Saradnja uspostvljena na dobroj osnovi svakako će se nastaviti i unapređivati u narednom periodu i pozitvino uticati na rad obe agencije.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Uvođenjem avansnog plaćanja od 50 odsto, brže do IPARD sredstava

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavila je Bodovnu listu zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje u Sedmom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora.

Za obnavljanje seoske infrastrukture u Srbiji biće izdvojeno skoro 70 miliona evra, a sve u okviru IPARD fondova, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je danas javni poziv za nabavku novog traktora u okviru IPARD programa. Reč je o sedmom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Ministarstvo poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede usvojilo je pravilnike o izmenama i dopunama IPARD pravilnika.

U okviru Mere 7 IPARD programa - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, Uprava za agrarna plaćanja je objavila rang listu zahteva za odobrenje projekata za seoski turizam u drugom IPARD javnom pozivu.

U okviru IPARD programa za nabavku novih traktora snage do 100 kW Uprava za agrarna plaćanja će raspisati javni poziv za dodelu ovih sredstava od 7. februara do 31. marta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета