Za godinu dana porasle za 6,9 odsto cene poljoprivrednih proizvoda

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Prema podacima Republićkog zavoda za statistiku cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u junu 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019. godine, povećane su za 6,9%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje (4,6%) i Voće (37,0%).

Cene ovih proizvoda su u junu 2020, u odnosu na maj 2020. godine, u proseku smanjene za 1,4%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupi Žita (-3,2%).

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-jun 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u proseku su povećane za 0,7%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-jun 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Stoka i živina (4,6%) i Industrijsko bilje (2,4%).

Izvor:agrosmart.net

Za godinu dana porasle za 6,9 odsto cene poljoprivrednih proizvoda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u III kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, povećane su za 28,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета