Забрањен увоз воћа третираног штетним инсектицидом

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Земље чланице Европске уније договориле су се да забране увоз воћа које садржи трагове клорпирифоса.

То је пестицид који се сматра штетним за људско здравље, известиле су дипломате ЕУ. Одлука коју је донела већина држава чланица следи забрану самог инсектицида у целом блоку.
Након тромесечног прелазног раздобља, свако увезено воће са више од најмање количине пестицида којој се може ући у траг, биће забрањено за продају у целој ЕУ.
Европски регулатор за безбедност хране у августу је утврдио забринутост због “могућих генотоксичних учинака, као и неуролошких учинака током развоја”, поткрепљену подацима који указују на учинке на деци.

Клорпирифос користе пољопривредници како би спречили инсекте да оштете производе. Трагови се често налазе на увезеном воћу попут поморанџи или мандарина из земаља попут Немачке, где је та супстанца већ одавно уклоњена са тржишта.

Izvor: agronews.rs

Забрањен увоз воћа третираног штетним инсектицидом

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета