Утицај влажности на винову лозу

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Одговарајућа, повољна влажност земљишта и ваздуха утиче на нормалан ток свих животних процеса винове лозе, њеном нормалном развоју и плодоношењу.

Винова лоза је донекле отпорна према суши, зато што се доста успешно гаји и у крајевима са релативно малом количином падавина, или да сам распоред падавина тамо није повољан. Она боље подноси услове са мање падавина од много других гајених биљака, и то захваљујући брзом порасту корена, дубоком продирању корена у земљиште, релативно великој усисној снази корена, као и чињеници да се лети у листовима количина воде знатно и брзо не смањује. Најпродуктивнији виногради имају и највеће потребе за водом, зато што је у њима и највећа транспирациона површина.

У винограду различити услови влажности земљишта изазивају и разлику у анатомској грађи разних органа винове лозе. У условима веома ниске влажности смањен је пораст и слабо је плодоношење. У тежим условима долази до оштећења појединих делова чокота, а у најтежим до угинућа целог чокота. Разлози су у томе што високе температуре и недостатак воде изазивају поремећај у размени гасова и воде. Суша дубље у земљишту и атмосферска суша делују обезводњавањем и прегревањем. Обе појаве су неповољне, било да се јаве заједно или појединачно.

 Утицај велике влажности, такође оставља неповољне последице, како на пораст, тако и на принос и квалитет грожђа. Велика влажност пре почетка цветања поспешује снажан пораст ластара и листова, за шта ови органи троше веће количине органских материја. Честе кише и повећана влажност за време цветања отежавају оплодњу, а поспешују и убрзавају осипање цветова и појаву рехуљавости гроздова. У таквим условима и приноси се знатно смањују. Повећана влажност у фази сазревања грожђа, омета сазревање, а има за последицу и недовољно шећера и повећану количину киселина у грожђу.

Велика влажност услед честих киша за време сазревања грожђа, нарочито испред наступања пуне зрелости, доводи до јаког притицања воде у бобице, услед чега покожица пуца. У пукотине се населе разни штетни микроорганизми, а посебно приметна је и сива плесан (Botrytis cinerea), изазивајући и доприносећи труљењу и пропадању грожђа. Са друге стране превелика влажност у фази сазревања грожђа лоша је и штетна јер продужава пораст ластара, а који за то троше хранљиве материје. Тада ластари спорије и слабије сазревају, не нагомилавајући довољно хранљивих материја, па због тога постају осетљиви и на зимске мразеве.

 Izvor: zdravasrbija.com

Утицај влажности на винову лозу

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Ministarstvo poljoprivrede sa Upravom agrarna plaćanja raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2022. godini. Za ove namene je opredeljeno 41 milion dinara.

Na Beogradskom sajmu, 25. i 26. februara održaće se sajam vina "Beowine", a prijave za ovaj događaj su u toku.

Danas je sve više žena u svetskom ali u i srpskom vinogradarstvu. Vinograde i podrume nasleđuju od očeva i dedova, ali su se mnoge devojke posle završenog fakulteta vratile na svoja ili nova imanja. Mlade vinogradarke i vinarke ništa ne prepuštaju slučajnosti, imaju novu viziju proizvodnje, plasmana i vinskog stila. U skladu sa trendovima u svetu mnoge prednost daju domaćim sortama grožđa

Kompanija "YANMAR" predstavila je inovaciju u oblasti vinogradarstva, a radi se o robotu za primenu pesticida, koji nudi brojna rešenja i predstavlja budućost ove grane poljoprivrede.

U umereno kontinentalnoj klimi, zimsko mirovanje vinove loze traje od kraja novembra do druge polovine marta, odnosno počinje kada lišće potpuno opadne, a završava se kada počne kretanje sokova u proleće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета