Sladoledi NEVEROVATNIH ukusa i par zanimljivosti vezanih za omiljeni dezert

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Sladoled spada u omiljenu poslasticu, iz tog razloga smo pokušali da sakupimo što više zanimljivih činjenica vezanih za ovaj dezert.

- Prvi sladoled na štapiću nastao je zaslugom Krisa Nelsona poslastičara iz Ajove, koji je bio inspirisan dečkom po imenu Daglas Resenden koji nije mogao da odluči između lizalice i sladoleda.

- Godine 1660, sladoled je u Francuskoj postao dostupan svima. Ranije je samo “elita” mogla da uživa u njemu.

- Postoji čak i posebna dijeta za mršavljenje – sladoledom!

- Najpopularniji ukus sladoleda oduvek je bio vanila. Na drugom mestu je čokolada, a zatim i jagoda

- Sladoled od čokolade je napravljen mnogo pre sladoleda od vanile, a prvi put je zabeležen u knjizi "Lo scalco alla moderna" koja je objavljena u Italiji 1692. godine.

Ukusi sladoleda za koje nećete verovati da postoje

1. Sladoled sa ukusom krompira

U Japanu, na primer, ljudi obožavaju da jedu sladolede sa ukusom povrća, a jedan od omiljenih ukusa je slatki krompir (poznat i kao američki krompir). Ali možda su Japancima čudne neke nama uobičajene stvari – u Italiji su, prema jednom istraživanju Euriska, najtraženiji ukusi čokolada (27%), lešnik (20%), limun (13%) i jagoda (13%). Zatim slede šlag (10%), straćatela (9%) i pistaći (8%).

2. Sladoled sa ukusom slanine

U poslastičarnicama duž obala grada Rehobot Bič u Delaveru (SAD), specijalitete j sladoled sa ukusom slanine, koji teži da se nađe i u kombinaciji sa čokoladom. Veoma je tražen i milkšejk sa ukusom slanine: „Prodamo ih barem 10 dnevnoˮ, izjavio je za novine vlasnik poslastičarnice.

3. Sladoled sa ukusom masti irvasa

Eskimski sladoled pod nazivom "Akutaq"pravi se od masti irvasa, koja se meša sa sveže palim snegom ili ledom, svežim bobicama a nekada i mlevenom ribom.

4. Ugalj "all black"

U jednoj poslastičarnici u Los Anđelesu, "Little Damage Ice Cream Shop", specijalitet je sladoled crne boje, čak i kornet, a za to je zaslužan aktivni ugalj.

5. Sladoled sa ukusom kanabisa

Možda nisu svi čuli za to ali sladoled sa ukusom kanabisa već postoji i prodaje se u Italiji. Može se probati u Alasiju i Pjetra Ligure.

6. Sladoled sa ukusom konjskog mesa

Ono što je malo poznato jeste da, pored sušija koji je napravljen od sirove ribe, Japanci vole da jedu i sirovo konjsko meso. Upravo to je i sastojak jednog specijaliteta u Tokiju.

7. Ukus jagnjećih iznutrica

Da li ste ikada čuli za haggis? To je tradicionalni škotski specijalitet koji se pravi od jagnjećih iznutrica u crevu. Morelli̛s, italijanska poslastičarnica koja se nalazi unutar velikog magacina Harrods u Londonu, odvažila se da napravi sladoled sa ovim specifičnim uskusom. Ko zna da li je za njegovu konzumaciju potrebno simboličnih 7 minuta koji su, prema Eurisku, dovoljni da 80% Italijana uživa u ovom neobičnom ukusu.

Naravno postoje još mnogi ukusi sladoleda poput: Sladoled sa ukusom lavanda (prodaje se na jugu Francuske), sladoled uskusa džin tonika (Engleska), bizarni sladoled sa ukusom kravljeg jezika (naravno , gde drugo nego čudni Japan), bogataški sladoled s ukusom kavijara (Francuska) .

Ovo je samo mali spisak čudnih ukusa sladoelda koje možete polizati i pronaći širom sveta

Agroinfo.rs

Sladoledi NEVEROVATNIH ukusa i par zanimljivosti vezanih za omiljeni dezert

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Skorpije su zanimljive životinje ali većina ljudi ne zna puno o njima. Evo nekih činjenica koje možda niste znali o ovim životinjama. kul

Mnogi stanovnici Londona su, kako bi lakše podneli visoke temperature koje su ove godine prešle rekordne vrednosti, spremni da probaju i sladoled pomalo neobičnog ukusa – kečapa i majoneza.

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

Pogledajte neke od najzanimljivijih činjenica o životinjama koje možda niste znali:

Internetom kruži fotografija sa jagodama sa jedne pijace i ovo bi bio sasvim uobičajen prizor da nema jednog posebnog natpisa.

Iako se do sada smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, ipak je otkrivena na srpskoj planini, javljaju iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета