Sproveden eksperiment: Postavljanje mini šuma u dvorištima vrtića za kratko vreme poboljšava dečji imunitet

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Jedan eksperiment koji su sproveli Finci, a odnosi se na postavljanje zelenila i niskog rastinja u dečjem okruženju, vrlo brzo je pokazao odlične rezultate kada je njihov imunitet u pitanju.

Sprovedeni eksperiment je pokazao da se deci, kada provedu svega mesec dana u prirodi i zelenilu, drastično poboljša imuni sistem.

Eksperiment je podrazumevao postavljanje travnjaka i i niskog šumskog rastinja poput borovnice i vresa u jednom vrtiću u Finskoj. Deca koja su redovno boravila u ovakvom okruženju, uzrasta od tri do pet godina, imala su posle samo 28 dana povišen nivo T-stanica i drugih važnih markera imuniteta. Ovo je bio značajan pokazatelj u odnosu na decu koja su vreme provodila u tipičnim, urbanim vrtićima okruženim betonom.

Naučnici su takođe uočili da je crvena flora kod dece koja su vreme provodila u zelenilu, bila slična onoj kod dece iz ruralnih krajeva koja svaki dan posećuju šumu. Ranija istraživanja su pokazala da je izloženost zelenim prostorima nekako povezana sa ispravnim funkcionisanjem imunog sistema kod ljudi, ali još uvek nije utvrđeno postoji li jasna uzročno-posledična veza između toga.

Ovim finskim eksperimentom se po prvi put pokušalo eksplicitno manipulisati urbanom sredinom u kojoj deca provode vreme. Zatim su se ispitivale promene kod mikroorganizama u njihovim telima, a samim tim i u njihovom imunom sistemu.

Iako istraživanja ne daju sve potrebne odgovore, čini se da podržavaju glavnu tezu, odnosno da se promenom mikroba u spoljnom okruženju može relativno lako uticati na mikrobe u dečjem telu, a time i jačati njihov imunitet.

Agroinfo.rs

Sproveden eksperiment: Postavljanje mini šuma u dvorištima vrtića za kratko vreme poboljšava dečji imunitet

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane

Reke Srbije predstavljaju veliko prirodno bogatstvo naše zemlje. Reke Srbije otiču u tri mora, a to su Crno more, Jadransko more i Egejsko more, odnosno, pripadaju crnomorskom, jadranskom i egejskom slivu.

Sigurno se mnogima od vas desila situacija nekad u životu, da ponesete konzervu ali da zaboravite otvarač. Zato ako vam se ikada desi da krenete negde na izlet ili u prirodu , tu je ovaj video klip….

Pravila vezana za boravak u prirodi nisu tu da nas ograniče i spreče da uživamo, već da nas podsete da čuvanjem prirode dajemo lični doprinos i za očuvanje planete.

Đumbir i beli luk kao najjači antioksidanti u jačanju imuniteta idealni su za hladne dane kada se treba odbraniti od svih virusa i bakterija.

Proteinska ishrana u suštini podrazumeva veći unos proteina u odnosu na druge nutrijente. Kada se to spomene, obično se pomisli na meso, dok su proteini iz biljaka često potisnuti ili se o njima nedovoljno zna.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета