TRESETNA MUŠICA: Štetočina u našoj bašti i plasteniku koja je najopasnija kada se previše namnoži

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Tresetna mušica je štetočina koja se može javiti u bašti, plasteniku, kod proizvodnje cveća u zatvorenom prostoru, šampinjona. Naročito predstavlja problem kada dođe do premnožavanja ove vrste, kada nanosi štetu mladim biljkama, naročito njihovom korenu.

Tresetna mušica (Bradysia spp., Diptera, Sciaridae) predstavlja sve veći problem u proizvodnji cveća u zatvorenom prostoru koje trpi najveće štete. Larve napadaju korenov sistem, pa je biljkama onemogućeno usvajanje hrane i vode i ubrzo propadaju. Time štetočina obezbeđuje pogodne uslove za naseljavanje fitopatogenih gljiva: Pythium, Phytophthora, Botrytis, Fusarium i Verticillium. Ova štetočina naseljava i supstrat za proizvodnju šampinjona pa otuda potiče i naziv šampinjonska mušica. Štetočina napada različite vrste cveća kao što su hrizanteme, ciklame, božićne zvezde, zatim rasade salata, paradajz, papriku, jagode. Kod paradajza predstavlja najveću opasnost u slučaju prenamnoženosti.

Opasnost za mlade biljke

Razvoj od jaja do odraslog oblika pri temperaturi od 18º C traje 30 dana, a pri 30º C samo 20 dana. Ipak, tek se zadnjih godina sve više navode kao ekonomski značajni nametnici povrća i ukrasnog bilja, jer se više koristi treset u uzgoju biljaka. Larve izgrizaju koren jer se zaoravanjem treseta u jesen ili proleće, unose pri površini zemljišta ili u dublje slojeve, odnosno, zonu korenovog sistema. Odgovara joj da, u periodu hranjenja, ima dovoljno vlage. Ako je površinski deo suv, ishrana joj je otežana. Ako tresetna mušica napadne paradajz i papriku, dešava se da se stabljika tog povrća odjednom polomi na prelazu između stabla i površine zemljišta. Ako se u prihrani povrća koristi treset, odnosno prilikom sadnje, vrlo je lako da je to od larvi koje su izgrizle koren koji nije dovoljno jak i razgranat, zbog čega dolazi do lakšeg pucanja stabljike, čak i ako nema mnogo plodova na njemu. Ova štetočina može da se nalazi i u stabljici.

Oblici zaštite od tresetne mušice

Kod nas nema registrovanog insekticida protiv tresetne mušice ali se za tu namenu u praksi koriste sledeći insekticidi:

- Neonikotinoidi: Imidakloprid + pensikuron (u ovoj kombinaciji aktivnih materija pensikuron deluje na gljivu Rhizoctonia koja se javlja na korenu cveća).

- Piretroidi: koriste se insekticidi na bazi aktivne materije bifentrin. Jedan od problema koji može nastati stalnom primenom preparata iz jedne grupe insekticida jeste pojava rezistentnosti.

Takođe, dobre rezultate daje ciromazin (Trigard), ili diflubenzuron (Dimilin, Du-Dim SC). Tresetni supstrat se zaliva preventivno.

Sobzirom na to da tresetna mušica voli vlagu, važno je umereno zalivati rasad i redovno provetravati. Tresetna mušica se javlja na površini supstrata i zato treba težiti da taj sloj bude suv i na taj način usled nedostatka vlage jaja kao i gusenice će se redukovati. Pojavi mušice doprinosi primena domaćeg – pravljenog supstrata, mešanje kupovnih supstrata sa nesterilnim materijalom, stoga je važno za proizvodnju rasada odabrati kvalitetan i sterilan supstrat. 

Sirće i začini

Jednom kada se ova štetočina pojavi u bašti ili plasteniku, vrlo je teško suzbiti je. Imajući u vidu da se štete manifestuju na korenu, suzbijanje larvi nije lako. Može da pomogne sirće sa devet ili 11 procenata alkohola kojim se tretira površinski deo oko stabljike i ako ljuske od jaja unesete u zemlju, u zonu korenovog sistema. Začini kao što su čili, biber, ljuta mlevena paprika i sirće, kada se primenjuju folijarno, mogu bukvalno da sprže odrasle jedinke koje se nalaze na površini stabla i lista.

Agroinfo.rs

 

 

TRESETNA MUŠICA: Štetočina u našoj bašti i plasteniku koja je najopasnija kada se previše namnoži

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Učinite vašu kožu mekanom i nežnom, sprečite pojavu mitisera. Paradajz je bogat vitaminima, kao što su vitamini A, C, E, K i B6, koji pružaju koži potrebnu ishranu

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) saopšteno je da se usevi uljane repice na terenu RC Senta u zavisnosti od vremena setve nalaze u fenofazi od 6 do 9 i više listova.

Na sajtu opštine Kula saopšteno je da je u industrijskoh zoni ovog mesta postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu paradajza.

Vizuelnim pregledom useva uljane repice na području delovanja RC Požarevac registrovano je prisustvo simptoma suve truleži (Phoma lingam) na pojedinačnim biljkama.

Na ovakav način možete peći bolo koje povrće, jednostavno se priprema i jako je ukusno!

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета