On menja budućnost agrara: ROBI je ubica korova! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Sve je više različitih izuma u poljoprivredi koji su namenjeni lakšem obavljanju različitih operacija uz veći učinak. Oni predstavljaju budućnost ove privredne grane i sve više zamenjuju ljudsku radnu snagu.

Mehanički robot „Robi“, inače izum istraživača sa Poljoprivrednog Univerziteta u Letoniji, predstavlja alternativu ručnog rada i pomaže farmerima u svakodnevnom funkcionisanju.

Robi je „mehanički ubica korova“, a pronalazači ga predstavljaju kao ostvarenje sna poljoprivrednika. Radi po principu neuronske mreže pomoću koje pronalazi biljne štetočine i uklanja ih laserom ili rotirajućim mehanizmom.

Sa ovog Univerziteta objašnjavaju da su bio-farme sve rasprostranjenije. Hemikalije se ne mogu koristiti za uništavanje korova, pa se mnogo toga mora raditi ručno. S obzirom na to da su u Letoniji resursi sve manji, potrebna je alternativa za ručni rad, a to su robotizacija i automatizacija.

Ovaj robot pravi uspešnu razliku između vrsta useva i uspešno može da odredi da li je potrebno da iskoristi rotirajući mehanizam  ili laser. Da bi prepoznao koju biljku treba da zaobiđe, a koju da uništi, koristi posebno kreiran algoritam – veštačku inteligenciju. Posebne fotografije sa određenim vrstama useva i korova su ubačene u algoritam koji pamti potrebne razlike. Tako je Robi obučen da uništava korove kod šest vrsta biljaka – rotkvice, šargarepe, bundeve, cvekle, repe i tikvice, a ide se ka tome i da se trenutna verzija nadogradi kako bi Robi mogao da prepozna i druge biljke.

Ovaj izum će, prema rečima tvoraca, mnogo pomagati poljoprivrednicima i olakšati im posao jer je u ovoj zemlji zabrana korišćenja hemikalija sve češća.

Na stvaranju ovog robota je učestvovalo 15 naučnika i proces je trajao dve godine.

Agroinfo.rs

On menja budućnost agrara: ROBI je ubica korova! (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

U toku je prolećna setva, a iako se primećuje nedostatak vlage u narednom periodu se očekuje da će ovaj deficit biti delimično nadoknađen.

Poljoprivredne proizvođače u Srbiji u startu čeka teška sezona jer su se pojedini troškovi po pitanju setve učetvorostručili. Osim toga, i krajnji proizvodi će biti iskuplji sa čime će se suočiti svi potrošači.

Sneg koji je prethodnih dana padao širom naše zemlje pogoduje poljoprivrednim usevima. Pšenica koja je posejana u optimalnom roku je "dobro ušla u zimu".

Setva pšenice u Srbiji je obavljena na oko 650.000 hektara što je za nekoliko hiljada više nego lane. Poljoprivrednici su bili motivisani dobrom tržišnom cenom, ali su troškovi setve ujedno bili skuplji za 50 odsto.

Kompanija "YANMAR" predstavila je inovaciju u oblasti vinogradarstva, a radi se o robotu za primenu pesticida, koji nudi brojna rešenja i predstavlja budućost ove grane poljoprivrede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета