Kako ODMAH da PREPOZNATE da li je kokošije JAJE SVEŽE

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kada gajite kokoške u dvorištu, naiđe period intezivne proizvodnje jaja. Tada može da se desi da se nakupi gomila i da izgubite pojam o tome koje je jaje od ranije, a koje je novije. Ukoliko ih prodajte, ne želite da kupac dobije mućak. Sa druge strane, ako kupujete jaja na pijaci, teško je proceniti da li su jaja sveža ili ne. Evo kako to možete da uradite brzo i lako, na licu mesta.

Iako u normalnim okolnostima može da se isprati sva proizvodnja jaja, a i da se pojedu, kada dođe vrhunac prolećne proizvodnje često se dešava da se posustane i da se gubi pregled koja su jaja najstarija. Sva ta nakupljena jaja mogu da dovedu do zabune.

Budući da će neoprana jaja da izdrže nedeljama (pa čak i duže, ako su u frižideru), naprosto je šteta baciti jaja, čak i ako se ne sećate tačno koliko dugo vam stoje.

Jedan mali trik da to izbegnete je da napišete datum običnom olovkom na svakom jajetu dok ih skupljate.

Naravno, jednom kada otvorite jaje, odmah ćete znati da li je pokvareno ili ne, kako zbog izgleda, tako i po mirisu.

Međutim, postoji jedan način da utvrdite starost jajeta, a da ne morate da ga slupate. Reč je o brzom i jednostavnom načinu da se utvrdi koja su jaja sveža, a koja ne.

Kako prepoznati da li je jaje sveže i to iz ruke?

Postoji mnogo načina, ali svi uključuju neku dodatnu aktivnost, poput plutanja u čaši vode i slično, što sa sobom svakako ne možete da imate na pijaci, ako ste kupac.

Sve što treba da uradite je da uzmete jaje u ruku i da ga promućkate.

Iskreno – to je to.

Kada ga promućkate, ako je jaje starije, osetićete u ruci kako se žumanac unutra migolji (treperi).

To je zato što se sa starenjem vazdušni džep u jajetu na jednom kraju povećava, kada vazduh ulazi kroz ljusku. Dakle, ima praznog prostora i unutrašnji sadržaj u jajetu počne da se kreće.

Međutim, kada protresete sveže jaje, nećete osetiti nikakvo komešanje, ni kretanje.

Ako imate svoje koke nosilje, prvo ćete poželeti da koristite jaja čije žumance treperi, osim ako ne želite da konzumirate samo sveža jaja. U tom slučaju, starija jaja možete dati svojim kućnim ljubimcima (psima ili mačkama).

I na kraju, kada pripremate jela koja uključuju i jaja, uvek je dobro prvo razbiti jaje u malu posudicu, kako biste znali da se nije pokvarilo, a pre nego što ga umutite u smesu za tortu, kolače, testo za palačinke ili ubacite u tiganj.

Agroinfo.rs

Kako ODMAH da PREPOZNATE da li je kokošije JAJE SVEŽE

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Liker od jaja takođe može biti veoma koristan i pomoći u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih tegoba, naročito zato što se pravi od žumanaca

Vitamin B12 (Cijankobalamin) je hidrosolubilni vitamin. Izvori ovog vitamina su gotovo isključivo namirnice životinjskog porekla. U ljudskom organizmu deponovan je u jetri

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Dok evropske zemlje uveliko donose zakone kojima će se u potpunosti zabraniti kavezni uzgoj kokošaka nosilja, sprski farmeri ne znaju kakve im propise država priprema. U slučaju da i naša zemlja usvoji EU praksu, živinari će morati da pređu na druge sisteme ili će pak stavljati katance na farme.

Ako nemate vremena za konzumiranje pre isteka roka trajanja - zamrznite. Možete li stvarno zamrznuti kokošja jaja, i kako to uraditi kako treba - reći ćemo u nastavku teksta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета