CRNI LIMUN: Probajte ovaj egzotični delikates sa Bliskog istoka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Crni limun se dobija od vrste citrusa koja se uzgaja širom Sredozemlja i Južne Azije odakle potiču. Ovaj mali “limun” je plod limete, tj. nije u pitanju svež limun koji možemo naći u radnjama.

Sušeni crni limun potiče iz Omana, zemlje u kojoj je razvijena tehnika sušenja malog crnog limuna. Crni limun se takođe naziva: loumi, loomi asvad, limunski basra, limunski asvad, itd … U oba slučaja „limun“ je sitan, veličine oraha. Koristi se u pripremi mnogih jela jer ima karakterističan ukus. Postoje dve vrste sušenog „limuna“: crni „limun“ i žuti „limun“. Sadrži veliki procenat vitamina, posebno vitamina C i vitamina D, kao i visok sadržaj minerala, kalcijuma i kalijuma.

Prah crnog limuna ima slatkast i adstrigentni ukus, a njegovu aromu je teško zameniti bilo kojim drugim sastojkom.

Kako se koristi?
Sušeni “limun” se koristi za dodavanje aroma kuvanim jelima kao što su supe, čorbe, ali i ribi, mesu sa roštilja ili povrću. Može se staviti direktno u vodu u kojoj se kuva pasulj,  pirinač ili sočivo. U jela mogu da se dodaju celi ili u prahu. Kada se koriste celi, u ljušturi se probije rupa kako bi se pustile arome. Usitnjen ili u prahu može da se dodaje smesama za koleče, umacima i marinadama. Limun se dodaje na početku, u sredini ili na kraju kuvanja kako bi se sačuvala njegova aroma.

Izvor:.harissa.hr

CRNI LIMUN: Probajte ovaj egzotični delikates sa Bliskog istoka

Komentari

Dobar dan, Ja sam tek došao u Beogradu , I neznam gde mogu da naďim ( crni limon ) ili se zove (noomi basra). možete li da pomognite da ga nađem u Beogradu .

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Postoji mnogo prirodnih načina kako možete da se otarasite dosadne peruti. Ona se da izlečiti, samo je potrebno da otkrijete šta odgovara vašoj kosi.

Kaša koja će vam sigurno pomoći ako imate problem sa zapaljenjem površinskih vena i ako patite od proširenih vena. Samo dve namirnice su vam potrebne da napravite ovaj lek.

Da bismo bili zdravi i da bi naš organizam pravilno funkcionisao, trebalo bi da naša ishrana bude izbalansirana. U nastavku teksta su spiskovi namirnica prema kiselosti, odnosno njihovoj pH vrednosti.

Ukoliko imate bradavice po telu, evo prirodnog načina da ih se rešite bez odlaska kod lekara ili kupovine hemije.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета