Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Jestive pečurke možete da gajite u svom udobnom domu i to reciklirajući talog od kafe. Dovoljno je samo da pratite naš vodič.

Uzgoj jestivih gljiva je vrlo jednostavan, samo ako vam neko objasni kako se to radi.

Ukoliko živite u gradu i niste u prilici da koristite baštensko tlo, nabavljate panjeve, niti da kupujete supstrate za uzgoj pečuraka, u te svrhe možete da iskoristite talog od kafe.

Svaka serija će da vam da jednu do dve berbe.

Nema potrebe za sterilizacijom ili pasterizaciju korišćenog taloga kafe, jer to čini postupak kuvanja. Tako ćete da uštedite vreme i uložen trud u odnosu na druge supstrate za uzgoj pečuraka.

Sigurno se pitate, a koje pečurke mogu da uzgajam na ovaj način. Odgovor je – bukovača. Ona je najjednostavnija za ovu vrstu uzgoja.

Pripremne radnje

Prvo, morate nabaviti micelijum, a kod nas postoji udruženje pečurkara od kojih ga možete nabaviti.
Micelijum je mreža ćelija, nalik korenu, iz kojih gljive uspevaju.

Ako se micelijum prvi useli, to će mu dati prednost i odbiće druge neželjene plesni.

Nakon što ste nabavili micelijum, koristi se svež talog kafe u roku od 24 sata od kuvanja kafe. Ovaj rok je važno ispoštovati zato što je sterilizacija izazvana kuvanjem kafe do tada na snazi.

Materijali i količine

Možete da sakupite talog od kuvanja kafa kod kuće (za probu, za male količine), a možete i da zamolite da vam sačuva neki kafić ili restoran (ako hoćete veće količine).

Idealan je talog od espresso kafe, jer je suvlji. Možeda se koristi i talog od filter kafe, ukoliko se ostavi da se procedi i malo prosuši iznad sudopere.

Dakle, potrebni su vam:
- talog od kafe,
- micelijum (10% od težine kafe),
- sterilisana slama ili piljevina (20% mase kafe),
- plastični džakčići od 1 kilogram,
- alkohol 70% za sterilizaciju opreme,
- posuda za mešanje,
- nož.

Ukoliko koristite piljevinu trebalo bi da se hidrira potapanjem u vodu na par minuta i dobro da je procedite. Isto to može da se uradi sa slamom, ako je baš suva.

Pre samog početka, potrebno je očistiti prostor i temeljno alkoholom očistiti radnu površinu i posudu za mešanje. Time će se izbeći kontaminacija nepoželjnim gljivicama.

Priprema smeše

U posudu za mešanje sipa se talog od kafe, doda se slama ili piljevina i micelijum bukovače.
Pažljivo se meša dok se sastojci ravnomerno ne rasporede.

Ako se koristi manje od kilogram supstrata, dodavanje slame (piljevine) nije neophodno. Ako je mala količina, to znači da je podloga manje kompaktna i gusta, što će da obezbedi dovoljnu razmenu vazduha. Za veće količine, slama pomaže da vazduh dođe do središta smese.

Kada su se sastojci ravnomerno rasporedili, napune se plastiče vreće i zatvore.

Izvorna vlaga iz taloga kafe je dovoljna da zadovolji micelijum tokom cele faze inkubacije.

Inkubacija i praćenje rasta micelijuma

Vrećice se ostave na 2-4 nedelje na tamno, toplo i vlažno mesto. U ovoj fazi nije potrebno svetlo.

Plodovi i berba

Premestite vreće na mesto koje je malo svetlije. Trebalo bi da bude indirektno svetlo.
Iskoristite nož da isečete rupe na vrećama, veličine 2-5 cm. One se razrezuju u obliku slova „V“, a zatim se dobijeni trougao preklopi nazad u vrećicu tako da rupa ostane otvorena.

Zatim, potrebno je da se vreće prskaju vodom dva putadnevno kako bi se izbeglo isušivanje.

U tu svrhu može da posluži flaša sa raspršivačem, a prskajte svaku rupu kako se mešavina ne bi osušila i raspršite vodu dodatno oko vrećica sa svih strana kako bi se povećala vlaga u vazduhu.

U roku od 5-10 dana počeće da izbijaju klice gljiva.
Nastavite da prskate vodu još 5-7 dana.

Što se tiče berbe pečuraka, znaćete da je vreme za berbu kada vidite da su se kape gljiva poravnale. One počinju sa rastom u obliku levka, a zatim se ispunjavaju, da bi im na kraju vrhovi postali ravniji.

 Agroinfo.rs

Uzgoj pečuraka na talogu od kafe

Komentari

Polyzos NP, Tzioras S, Mauri D, Tsappi M, Cortinovis I, Tsali L, Casazza G where to buy priligy in malaysia

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zimska panjevčica je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Ova gljiva se lako može prepoznati.

Od inokulacije do prve berbe u optimalnim uslovima proizvodnje potrebno je 25-30 dana, a dalje rastenje je u valovima u razmaku od nedelju dana.

Jestive pečurke, zavisno od načina proizvodnje, odnosno branja i prikupljanja, stavljaju se u promet u svežem stanju kao: 1) jestive gajene pečurke; 2) jestive samonikle pečurke

Буковаче су печурке које се лако налазе у природи и код нас су врло цењене. Налазимо је у природи након киша, када је топло, али и зими када ретко можемо наћи друге печурке, па је омиљена међу берачима.

Узгој печурака је постао изузетно популаран. Неким произвођачима печурке су примарни производ, док је другима додани извор зараде. Уколико имате пуно целулозног материјала при руци, можете га искористити за додатну зараду или да себи обезбедите здраву храну.

Узгој гљиве буковачеГљива буковача, позната и под називом остригар, је веома уносна за узгој због изузетног квалитета. Она је веома пријатног укуса, на тржишту је доста тражена а продаје се по вишој цени од ипак популарнијих шампињона.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета