Kako će nam PODRIGIVANJE KRAVA omogućiti zdraviji život?

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Revolucionarni dodatak hrani za životinje može dovesti do toga da odgajivači doprinesu da se nadoknadi emisija ugljenika kroz podrigivanje njihovih krava.

Ovaj proizvod, nazvan ’Mootral Rumining’, dodatak je kreirala kompanija ’Mootral’ i on smanjuje metan koji krave ispuštaju do 38%. Preko 70 odsto metana u prirodi nastalo je ljudskim aktivnostima, a petina toga je poreklom iz poljoprivrede, u kojoj polovina nastaje u govedarskoj proizvodnji.

Ovaj proizvod, tj. dodatak ishrani bi mogao da promeni tok igre u poljoprivrednoj industriji koja će ove godine biti na udaru Konferencije o klimatskim promenama. Osnivač i izvršni direktor Mutrala, Tomas Hafner, nada se da će dobiti sredstva kojima će moći poljoprivrednicima besplatno da stavi hranu na raspolaganje širom sveta. Procenjuje se da ima 1,5 milijardi krava na svetu koje godišnje proizvode 4,6 gigatona emisije ekvivalentne CO2.

Šta je nadoknada ugljenika?

Nadoknada ugljenika podrazumeva ulaganje sredstava u zelene projekte kao što je pošumljavanje, kako bi se nadoknadila njegova upotreba. Ova praksa je već relativno česta u vazduhoplovstvu. Procenjuje se da je globalno tržište nadoknade ugljenika vredno 178 milijardi evra i poraslo je za 34% u 2019. godini.

Veoma smo uzbuđeni što smo na tržište lansirali Mootral kredite za ugljenik: oni nude izvrsnu vrednost za kupce, prave razliku u emisiji i pomažu u održavanju naših drevnih poljoprivrednih zajednica i tradicije “, kaže Thomas Hafner. Jedan CovCredit jednak je smanjenju za jednu tonu ekvivalenta CO2 i jedinstven je na tržištu jer je jedini nadoknađivač ugljenika koji koristi stočarstvo. Metan koji proizvode krave je 84 puta snažniji staklenički gas od ugljendioksida u prvih 20 godina nakon ispuštanja.

Održiva poljoprivreda je odgovorna za 14,5 procenata emisije gasova sa efektom staklene bašte, a stoka većinu čini sa 65 procenata. Kad bi svih 1,5 milijardi krava na svetu koristilo ovaj dodatak hrani, smanjila bi se emisija metana koja je ekvivalentna uklanjanju 330 miliona automobila sa puta. Trenutni ukupan broj automobila u EU je 240 miliona. Dodatak hrani ’Mootral Ruminate’ se koristi za komercijalne farme mleka u Velikoj Britaniji koje snabdevaju vrhunske lance kafe. Krave igraju važnu ulogu u našem ekosistemu, poboljšavajući kvalitet tla i podržavajući sekvestraciju ugljenika i pružajući odličan izvor ishrane. Vreme je da im pomognemo da postanu deo rešenja u globalnoj borbi protiv klimatskih promena. Mootral je skalabilna tehnologija koja otvara prozor mogućnosti za sprečavanje klimatske katastrofe.

Agroinfo.rs/euronews.com 

Kako će nam PODRIGIVANJE KRAVA omogućiti zdraviji život?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

U Srbiji se na godišnjem nivou baci između 250.000 do čak 700.000 tona hrane. Podaci variraju iz razloga što se u našoj zemlji ostaci hrane ne razvrstavaju od komunalnog otpada. Sa druge strane, prema podacima, u našoj zemlji je pola miliona ljudi gladno.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета