GOVEDARSTVOJedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.


Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.


Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.


Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.


Već 16 godina Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu opstaje i pruža podršku svojim članovima, stalno ih podstičući da se bave ovim poslom.


Jedinstvena izložba autohtone rase goveda buša održaće se 17. septembra na Staroj planini.


Zahvaljujući impresivnim rogovima (skoro šest puta dužim od onih kod evropskih pasmina goveda), ova rasa se nekada smatrala inkarnacijom božanske lepote.


Vlasnici krava u Srbiji počeli su da rasprodaju stočni fond jer je hrana poskupela 50-60 odsto, a cena mleka je nekoliko godina ista. Litar košta oko 37 dinara iako je prosečna proizvođačka cena oko 56 dinara. Država bi trebalo da odobri vanredni paket pomoći.


Kako bi sprečili uginuće, jako je važno znati kako da prepoznati simptome bolesti.


Stručnjaci več godinama upozoravaju da se drastične promene što pre moraju napraviti, jer će nas plastika bukvalno zatrpati.


Za uzgoj tovnih goveda posebno se preporučuje sistem krava-tele koji predviđa držanje životinja na otvorenom. Rentabilan je, bez velikih ulaganja


Jedan farmer iz Bangladeša tvrdi da na njegovoj farmi živi najmanja krava na svetu. Snimak kravice je vrlo brzo preplavio internet, a ljudi su oduševljeni ovim čudom prirode!


U vrelim letnjim danima kada temperatura vazduha prelazi 30 C, jedan od najvećih problema u mlečnom govedarstvu je pad mlečnosti i farmeri treba da znaju da su pad mlečnosti i smanjen apetit rezultat visokih letnjih temperatura, a ne bolesti, pise PSSS. Visoke temperature znaju da zadaju velike probleme, ali ovako nešto je uobičajeno za ovo doba godine.


Danski naučnici razvijaju specijalno hranivo za goveda čijom upotrebom će se emisija metana, za koju su odgovorne životinje, smanjiti za 50 odsto.


  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета