GOVEDARSTVO



Krava bi mogla da proizvodi 1 gram insulina po litru mleka, a svaki gram insulina jedak je kao 28.818 jedinica insulina


Farma pažljivo probranih crnih goveda osnovana je ovog meseca u Čačku, čime je naša zemlja zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa.


Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.


Ljudi teško podnose toplotni udar i ovih dana spas od sunca traže u hladovini i pod klima uređajima.


Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.


Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastali su se juče sa proizvođačima mleka iz Mačve, a razgovaralo se o merama koje bi mogle da pomognu stabilizaciji tržišta mleka i mlečnih proizvoda.


Proizvođači mleka u Srbiji su bankrotirali i banke mogu da počnu da plene imovinu jer proizvodnja litra mleka, posle poskuljenja stočne hrane, košta 75 dinara, a ono se otkupljivačima prodaje po 32-33 dinara, a na jugu zemlje i po 28 dinara, izjavila je predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski.


Ovo što vam sada pišemo nije niti daleka budućnost, već suvarnost koja se dešava upravo u Srbiji.


Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.


Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.


Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.


Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.


Već 16 godina Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu opstaje i pruža podršku svojim članovima, stalno ih podstičući da se bave ovim poslom.


Jedinstvena izložba autohtone rase goveda buša održaće se 17. septembra na Staroj planini.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета