Estragon ili zmijina trava lekovito i aromatično bilje

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Zbog njegove neprocjenjive vrijednosti Francuzi su ga nazvali „kraljem začina“, a njihovi vrhunski kuhari svrstali su ga među četiri najvažnije biljke kulinarstva - uz peršin, krasuljicu i vlasac.

Ova višegodišnja biljka ima bogato razgranatu stabljiku, svetlo-zelene boje, poput grma je i visine od 60 do 120 cm. Estragon ima koren zmijolike forme, listovi su mu zelenkasti, veoma uski. On ispušta ulje na svojoj donjoj stani, Cvetovi su mu žućkasti, okruglih glavica. Cela biljka ima ljutkasto-gorkast ukus i specifičan prodoran miris.

Sadrži znatnu količinu vitamina A, C i B- kompleksa (folate, piridoksin, niacin i riboflavin). Odličan je izvor gvožda, magnezijuma i kalcijuma. Glavni sastojci eteričnog ulja jesu estragol (metil-kavikol), cineol, ocimen, tanini, terpeni, flavonoidi, kumarin i eugenol. 

U Francuskoj se ova začinska biljka naročito ceni i koristi u brojnim receptima i specijalitetima. Može se uzgajati u vrtovima i baštama poput drugih mirođijskih biljki. Odgovaraju joj topla i dobro osunčana mesta, dok joj vlaga i hladnoća štete, ovo važi za gotovo sve francuske sorte. Za razliku od njih ruski estragon može da podnese temperature iod – 10 stepeni C.

U kulinarstvu se najviše koriste mladi izdanci i listovi – podjednako sušeni i sveži. Dragoceno eterično ulje veoma je cenjeno u fitoterapiji, a njegova najveća koncentracija je neposredno pred cvetanje, kada se začinska biljka i bere. Napomena:  Esencijalno ulje estragona ne trebalo da koriste deca i trudnice bez prethodne konsultacije s lekarom. 

Cela biljka je lekovita i vrlo aromatična. Od mnogih lekovitih i delotvornih materija na prvom mestu je eterično ulje koje se nalazi u biljci, sa relativno velikim procentom (0, 1 do 0, 5%), tanin i još neke neodređene i nedovoljno istražene kiseline.

U narodnoj medicini poznata su i hvaljena lekovita svojstva estragona, naročito kod oboljenja prouzrokovanih razmenom materija. Koristi se u obliku čajeva.

Kao začinska biljka upotrebljava se u pripremanju salata, kao dodatak nekim vrstama umaka, kod spremanja povrća za zimnicu, te za pripremanje estragon biljnog sirćeta. Eterična ulja estragona koriste se u parfimeriji za pripremu različitih krema. Estragon pospešuje apetit, podstiče metabolizam te izlučivanje mokraće, a deluje i protiv crevnih glista.

Izvor:alternativa-za-vas.com

Estragon ili zmijina trava lekovito i aromatično bilje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета