AGAVE ŠEĆER pogodan za dijabetičare i regulaciju nivoa šećera u krvi

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Agave šećer je sirovi smeđi organski šećer od plavog agave kaktusa. Izdvaja se postepeno i označava kao "sirov" zato što temperatura u procesu izdvajanja ne prelazi 42°C.

Agave šećer je ustvari dehidrirana varijanta agave sirupa. Dobija se sušenjem agave sirupa, pri čemu se uklanja sva vlaga. Upotrebljen je poseban proces da se uduva vazduh u agave šećer kako bi uvećao zapreminu i promenio teksturu od praha u granuliranu. Tako šećer ostaje sirov, ima veoma lep ukus, a granulozna struktura sprečava slepljivanje.

Agave šećer je slađi od običnog šećera otprilike 40%, što automatski znači da se može upotrebiti otprilike za trećinu manje agave šećera nego što biste upotrebili običnog šećera. To može doprineti smanjenju ukupnog broja kalorija koje unosite. 

Agave šećer spada u niskoglikemijske namirnice i može se reći da upotreba ovog šećera kao zaslađivača doprinosi i da se izbegnu nagli skokovi šećera u krvi.

 

Agave šećer ima znatno niži glikemijski indeks od belog šećera: glikemijski indeks agave šećera se procenjuje na 17, dok je glikemijski indeks kuhinjskog šećera, ili saharoze 68, što je izrazito velika razlika. U medicini se već namirnice sa glikemijskim indeksom ispod 55 nazivaju „niskoglikemijskim“, dok je agave šećer daleko ispod toga. Takođe, takozvano glikemijsko opterećenje 2 kašičice agave sirupa je 9,6 što ga svrstava u namirnice niskog glikemijskog opterećenja. Glikemijsko opterećenje je još jedan važan parametar za one koji nastoje da regulišu šećer u krvi . Za njih su preporučljve namirnice niskog glikemijskog opterećenje. 

Agave šećer se dobija od plavog kaktusa agave, biljke koje raste u ekološki čistim predelima i nije joj potrebno nikakvo prskanje, što znači da je organski. To znači da ne sadrži ništa od hemikalija koje se koriste u gajenju svih konvencionalnih poljoprivrednih kultura, uključujući i šećernu repu, od koje se dobija prehrambeni šećer. Takođe, nije naodmet napomenuti da agave šećer u procesu prerade zadržava i određene minimalne količine natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekarom, mogu ga koristiti i dijabetičari, ali i svi koji nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Odličan je za sve vrste kolača i peciva i može da zameni šećer u svim receptima.

Agroinfo.rs

AGAVE ŠEĆER pogodan za dijabetičare i regulaciju nivoa šećera u krvi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Botaničkoj bašti Jevremovac, prvi put za 130 godina koliko se uzgaja, procvetala je agava, a ovako nešto se desilo u samo još par mesta na svetu. Zaposleni su oduševljeni i napominju da je biljna vrsta privuklaveliku pažnju javnosti.

Mnogi se trude da se hrane zdravo, ali često greše kada je izbor namirnica u pitanju. Stručnjaci su složni u tome da je ova hrana ipak najgora.

Plave zone su pet različitih zajednica "rasutih" širom sveta kojima je zajedničko to što imaju najveću koncentraciju stanovnika koji žive preko 100 godina. Njihova dugovečnost leži u specifičnom načinu života, između ostalog i ishrani.

Bundeva je vrlo zdravo povrće, a jedan od najboljih načina da je pripremite je ukusni potaž. U nastavku pronađite recept, kao i male trikove da bude još bolji.

Zdrava ishrana je vrlo važna za naš život, ali ne uspevamo uvek toga da se pridržavamo. U nastavku teksta pronađite recept za pitu koji je vrlo jednostavan, a krajnji proizvod neverovatno ukusan!

Uzgajanje mikrobilja, bilo da se radi u stanu ili da je u pitanju veća proizvodnja u stakleniku,nije zahtevno kao neke druge biljke.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета