Orašasto voće bez glutena i čuvar vašeg zdravlja

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Sezona opadanja lišća donosi nam plod koji je veoma zdrav i vredan kada su u pitanju hranljive materije, minerali i vitamini. S jeseni, kesten postaje jedna od najčešćih poslastica i sastojaka jela.

Orašasti plod bez glutena
Kesten je orašasti plod koji ima prednost u odnosu na druge orašaste plodove: ima relativno mali sadržaj masti, malo kalorija, bogat je vitaminima i ne sadrži gluten. Zahvaljujući kombinaciji hranljivih sastojaka, podjednako je hranljiv kao krompir i žitarice i pri tom se mnogo lakše vari od njih. Pošto se svež kesten može održati samo par dana u frižideru, potrebno ga je što pre obraditi. Plod koji je počeo da klija više nije upotrebljiv za ishranu.


Može se držati u zamrzivaču par meseci. Plod kestena se nalazi u bodljikavoj ljušturi koja ga štiti dok on ne sazri. Tada se zelena ljuštura otvara i plod pada s drveta. Ljuska ploda je tanka, karakteristično smeđe boje i gorkog ukusa. Plod se pre jela mora oljuštiti. Različite sorte se razlikuju po veličini, boji i intenzitetu ukusa. Neke sorte čak moraju da se beru ručno, jer ne opadaju s drveta kad sazru. Drvo  može da naraste do 30m i najviše mu odgovara peskovito tlo.

Kesten kao lek
Ovaj plod možete da jedete skuvan, pečen, kao pire ili pripremljen u čaju. U bilo kojem obliku, osetićete njegov zanimljiv ukus i dobiti sve nutritivne vrednosti.

Divlji kesten za vene
Bitno je znati razlikovati divlji od domaćeg kestena, jer divlji nije za jelo. Bez obzira na to, od njega se prave razne tinkture i kreme, jer je i on veoma lekovit. Divlji kesten kao lek koristi se kod problema s proširenim venama i popucalim kapilarama, kod hemoroida, bolnih menstruacija i uvećane prostate.

Kesten čuva srce
U kestenu se nalazi visok nivo mono-nezasićenih masti, kao što su oleinska i palmitinska. One štite kardiovaskularni sistem i pomoći će, uz vlakna u kestenu, da se snizi nivo holesterola.

Kesten je namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i osnažuje imunitet tela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom plodu. 

Izvor:hrana-pice-price.com

 

Orašasto voće bez glutena i čuvar vašeg zdravlja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesen prazni parkove, jer roditelji brinu da im se deca ne prehlade tokom igre na otvorenom.

Poznata i kao kasava ili tapioka je treći najveći izvor ugljeno-hidratne hrane u tropskim predelima, posle pirinča i kukuruza.

Bademovo brašno, za razliku od pšeničnog, najpre nema glutena, što ga čini znatno zdravijom varijantom.

Dolaskom jeseni stižu i hladniji dani koji donose i češće prehlade. Zato pripremite svoj organizam na vreme, savetujemo vam nekoliko zdravih jesenjih namirnica koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.

Pirinač je bogat mineralima manganom, selenom, natrijumom, kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, jodom, a sadrži i vitamine E, B1, B2 i B6.

Kanihua je biljka koja pripada istoj porodici kao i kinoa i amarant. Poznata je i kao bebi-kinoa, jer ima veoma slične karakteristke a nešto sitnije semenke.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета