Viđate je ceo život, tretirate kao korov a ovo biljka je zapravo LEKOVITA!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Cikorija (Cichorium intybus) poznata je u narodu još i kao konjogriz, vodopija, gologuza, želtenica, konjska trava, modrica, cigura…

Raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama, po obodima šuma. Voli suva tla. Gaji se i kao kulturna biljka. Višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 m. Koren je vretenast. Prizemni listovi su okupljeni u rozetu, krupni, dugački, po obodu duboko i nejednako urezani. Cvetovi su svetloplavi, jezičasti, pojedinačni ili udruženi u cvasti. Cveta preko celog leta.

Za lečenje se koristi koren, koji se vadi od druge polovine marta do kraja maja, i ređe cvetovi i listovi, koji se beru od jula do septembra. Koren se očisti, iseče se po dužini i naniže na konac, i suši okačen u hladu na promajnom mestu.

Lekovitost Cikorije

Cikorija čisti i jača želudac, jetru, bubrege i slezinu, popravlja varenje, odvaja prekomernu žuč, leči žuticu i anemiju. Efikasan je lek i u snižavanju holesterola i rizika koji su povezani s visokim holesterolom, kao što su visok krvni pritisak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar. Koren ne sadrži skrob, već inulin, što ga čini pogodnim i za ishranu dijabetičara jer ne utiče na porast nivoa šećera u krvi.

Čaj od korena

Pola kafene kašičice suvog korena prokuva se u 2 dl vode 5 do 8 minuta na tihoj vatri. Zatim se ostavi na strani da odstoji poklopljeno 15 minuta, pa procedi. Ovako spremljen čaj pije se tri do četiri puta na dan.

Čaj od cvetova

Kafena kašičica suvih cvetova prelije sa sa 2 dl ključale vode i to se ostavi poklopljeno 2 sata. Nakon toga se procedi i pije po 1 dl dva puta dnevno. Cikorija u ovakvom obliku deluje umirujuće na nervni sistem, ublažava nesanicu i usporava otkucaje srca.

Obloge

Prokuva se 20 g biljke u 0,5 litara vode 5 do 8 minuta, ostavi da se prohladi pa se procedi. Ovim čajem nakvasi se gaza ili pogodna tkanina i stavlja kao oblog na ekcem ili potkožne čireve.

Čaj od cvetova cikorije ne smeju piti trudnice jer povećava amplitudu trudova, pa može izazvati prevremeni porođaj.

Izvor:ordinacija.tv

 

Viđate je ceo život, tretirate kao korov a ovo biljka je zapravo LEKOVITA!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета