Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Majčina dušica najpoznatija kao prirodni lek za kašalj, ali ima još mnogo poteškoća koja ova biljka uspešno leči.

Otkrićemo koja sva lekovita svojstva ima majčina dušica i zašta je sve osim za kašalj dobra. Odličan je izvor vitamina C, A, kao i sledećih elemenata: gvožda, riboflavina, bakra, mangana, kalcijuma, cinka, fosfora.

Majčina dušica  deluje umirujuće na nerve, ali i kao blagi analgetik , odnosno lek protiv bolova. Glavna supstanca ove biljke je  je timol koji ima snažna antiseptička svojstva pa samim tim i široku primenu. 

Pored timola, eterična ulja koja se mogu naći u majčinoj dušici su karvakol, borneol i geraniol. Sva ova ulja zajedno čine ovu biljku izuzetnom protiv bakterija kao i protiv gljivica.  

Majčina dušica za imunitet
Ova biljka je izuzetno bogata vitaminom C koji igra značajnu ulogu u jačanju imuniteta.

Majčina dušica za smirenje
 Majčina dušica bogata je vitaminom B6  za koji se pokazalo da povoljno deluje na neurotransmitere koji su povezani sa hormonima stresa. 

Majčina dušica za zdravlje srca
Smatra se da timijan može da smanji nivo lošeg holesterola i utiče na smanjenje visokog krvnog pritiska.

Majčina dušica za kašalj
Ovo je možda najcenjenija prednost ove biljke i u nekim zemljama majčina dušica je priznat lek protiv kašlja. Odlično ublažava sve probleme vezane za respiratorni sistem.

Bolja cirkulacija i bolja krvna slika
S obzirom da je bogata gvožđem, majčina dušica utiče i na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i bolju cirkulaciju. To ujedno znači i bolju snabdevenost svih organa kiseonikom.

Gljivične infekcije i afte u ustima
Ova biljka pokazala se moćnom u borbi protiv nekoliko vrtsa gljivičnih infekcija,uključujući i kandidu, kriptokokus i aspergilus, kao i razne vrste buđi. Majčina dušica deluje antibakterijski ali i zaceljujuće i pomaže da afte u ustima brže zacele i nestanu.

Majčina dušica za želudac
Majčina dušica je biljka iz istog roda kao i nana i  da itekako može pomoći kod bolova u želucu zahvaljući tome što deluje kao antispazmodik. Na isti način može vam pomoći u koliko imate menstrualne grčeve.

Čaj od majčine dušice 
Kao i većina čajeva, i ovaj se priprema od suvog lišća. Kašičicu suve biljke prelijete sa 2 dl vrele vide i ostavite da odstoji 10 minuta poklopljeno. Ovde je važno da naglasimo to poklapanje čaja, jer majčina dušica ima sastojke koji su lako isparljivi. Ukoliko želite da ima maskimalno dejstvo, poklopite da aktivni sastojci ne ispare.

Čaj od majčine dušice može se koristiti i za mešavine sa dugim čajevma: nanom, kamilicom, bokvicom..

Tinktura od majčine dušice
Tinktura od timijana pravi se od cvetova i grančica i čiste rakije. Teglu napunite biljkama, a zatim  prelijte rakijom i  ostavite da odstoji dve nedelje na suncu. Povremeno protresite. Nakon toga procedite.

Ovakva tinktura dobra je kao losion za akne. Samo nanesite na upaljeno mesto i može vam pomoći da uklonite bubuljice preko noći. 

Cvetove berete od maja do avgusta, i najbolje onda kada je sunčan dan.

Izvor:minutzamene.com

MAJČINA DUŠICA SVIMA PRIJA

Komentari

In vivo, cardiac O 2 consumption is also affected by external work 34 tadalafil cialis from india

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Đumbir i beli luk kao najjači antioksidanti u jačanju imuniteta idealni su za hladne dane kada se treba odbraniti od svih virusa i bakterija.

Bronhije su pogotovu u zimskom periodu osetljive samim tim i kašalj je češći kao pojava. Ova napitak otklanja iritaciju u grlu i tegobe sa kašljem.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Alkohol ne samo da može razveseliti, već i umiriti. Nakon konzumiranja alkohola, osoba manje oštro oseća bes, anksioznost, anksioznost. U suštini, to je alkoholna zamka koja stvara iluziju sreće i harmonije.

Proteinska ishrana u suštini podrazumeva veći unos proteina u odnosu na druge nutrijente. Kada se to spomene, obično se pomisli na meso, dok su proteini iz biljaka često potisnuti ili se o njima nedovoljno zna.

Prelazni periodi su uvek kritični za naš imunitet. U ovom periodu se telo susreće sa brojnim virusima i prehladom, a da biste ova stanja preduhitrili, dajemo vam recept za odličan sirup na biljnoj bazi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета