Odgajivanje i način ishrana jaradi za priplod

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Jarad prva 3–5 dana ostaju stalno uz koze i po volji sišu kolostrum. Nakon toga se odvajaju u zasebnu staju i sisaju dva puta dnevno

Način ishrane jaradi zavistan je od anatomsko–fizioloških osobina probavnih organa. Da bi ih postepeno uključili u funkciju preživara neophodno je da jarad:

- prva 3–4 dana piju kolostrum;
- mleko u obroku dobijaju oko 6 sedmica (nedelja);
- razvojem predželuca postepeno prelaze na koncentrat i seno. Time se povećava njihova zapremina, sledi razvoj mikroflore–metaboličke funkcije buraga za povoljniju probavu krmiva sa većim sadržajem celuloze.

Prve 3–4 nedelje jarad slabo koriste ugljenohidrate, izuzev one u mleku, a 4–6 dana nedovoljno probavlja skrob.

Prve 3 nedelje jarad veoma dobro koriste belančevine mleka. Postepeno kasnije sve bolje vare belančevine animalnog i biljnog porekla.

Veoma bitne minerale (kalcijum i fosfor) najbolje koriste iz mleka (90 %) u starosti od 2–3 meseca. Iz krmiva koriste minerale oko 50 %. Potrebni su vitamini A, D i E, a u ranoj dobi (do funkcije preživara) i vitamini B–kompleksa.

Rast i razvoj telesnih mera. Rast i razvoj ima tri značajne faze. Kod ženske jaradi namenjene za priplod to su:

Prva faza je u starosti do 3 meseca. Ona ima dve podfaze. Jedna predstavlja ishranu sa mlekom i traje 6 nedelja, a druga ishranu sa voluminoznim krmivima i koncentratom do 3 meseca. Što je ishrana u to vreme intenzivnija to je dnevni prirast veći, a razvoj telesnih mera bolji. U toj fazi poželjan je dnevni prirast 100–120 g, odnosno težina jaradi do 3 meseca od 15–18 kg. Tako razvijena jarad sa dobrim osobinama preživara bez poteškoća veoma brzo se privikavaju na pašni režim ishrane.
Druga faza traje od 3–13 meseci. Ima takođe dve podfaze. Prva je do vremena pripusta–oplodnje kozica (8 meseci). Životinje svakodnevno odlaze na pašu sa kozama. Rast je usporeniji, a dnevni prirast iznosi 80–90 g, odnosno težina tela sa 8 meseci je oko 30 kg. Druga podfaza kreće se od 8 do 13 meseci, odnosno njoj pripada trajanje bremenitosti. Dnevni prirast iznosi oko 50–60 g, pa su koze kod jarenja prosečno teške 37–40 kg.

Izvor:poljosfera.rs
 


 

Odgajivanje i način ishrana jaradi za priplod

Komentari

5, and interstitial lung disease pneumonitis 0 cheap cialis online canadian pharmacy

Treatment Options for Individuals with BRCA levitra pueden tomar mujeres Battefeld, A

Polydom is an extracellular matrix protein involved in lymphatic vessel remodeling reddit where buy priligy Looking at the past and present, I am afraid that no one can compare I just do not know what his xinxing is

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Brdsko-planinski pašnjaci u Srbiji mogu da pruže optimalne uslove za proizvodnju u kozarstvu. Sporedna grana u stočarstvu, kozarstvo može obezbediti značajnu dopunu u proizvodnji (mleko, meso, kostret, koža, stajsko đubrivo).

Jarenje koza i važnost kolostruma je jako važna tema. Koze se u našim klimatskim uslovima najčešće jare zimi.

Kolostrum se od uobičajenog mleka razlikuje jer je gušće i bogatije sastojcima, posebno vitaminima. Ono što kolostrum čini posebno važnim je što sadrži zaštitna antitela (imunoglobuline), koji čine odbrambeni mehanizam ždrebadi u prvim danima života.

Na početku laktacije, krave treba musti tri puta dnevno jer to podstiče mlečnu žlezdu na aktivnost.

Nakon jarenja, koza počinje da liže svoje jare i na taj način skida ostatke plodovih ovojnica sa njega.

У првим данима живота телета посебан значај има исхрана колострумом мајке. То прво млеко је једина и незаменљива храна изванредног хранљивог квалитета и представља основни фактор за правилан развој телета и стварање отпорности.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета