Optimalne mere nege za prirodne livade i pašnjake

foto: pixabay

foto: pixabay

Negativni uticaj višegodišnje eksplatacije zemljišta neutrališe se kvalitetnim i pravovremenim đubrenjem, kao i sprovođenjem odgovarajućih agrotehničkih mera

Prirodne livade i pašnjaci najčešće zauzimaju manje plodna zemljišta ili ona koja plave, zbog čega ih poljoprivrednici neopravdano zapostavljaju. Višegodišnja ekspalatacija doprinosi umanjenju biljnih ostataka u zemljištu, ono postepeno osiromašuje što, između ostalog, nepovoljno utiče na prinos i kvaltet sena.

Koje mere nege treba sprovoditi na prirodnim livadama i pašnjacima? Savete daje dipl.ing. Nada Lazović Đoković iz  Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije - "PSSS".

Kvalitet prirodnh livada i pašnjaka najbrže se poboljšava dodavanjem mineralnih đubriva, kao i primenom odgovarajućih agrotehničkih mera.

Kada je reč o livadama, one se odlikuju malim prinosom suve materije u senu. Prirodne livade u proseku daju  1,8-2,0 t/ha sena, pri čemu je udeo proteina mali (6-7% ) a floristički sastav loš. Osim toga, i mineralni sastav ovakvog sena je oskudan, pa se za njegov kvalitet može reči da je nezadovoljavajući. Zato je i cena ovakvog sena niža, u odnosu na druge vrste sena.

Dodavanje mineralnih đubriva u zemljište osigurava da se korisne livadske biljke razviju i da ih životinje koje se njima hrane koriste u fazi kada imaju najviše proteina. Da bi to bilo ekonomski isplativo neophodno je napraviti analizu plodnosti zemljišta.
Bez dodavanja azota nema podizanja prinosa ali se u tome ne sme preterivati. Maksimalne preporučene količine dodavanja iznose 160 kg/ha. Poželjna je i primena fosfora i kalijuma. Ako u zemljištu ima dovoljno fosfora treba ga koristiti u količini 15-20 kg/ha, a ako ga nema koliko bi trebalo onda dodati 35-45 kg/ha čistog fosfora. Pri dodavanju Kalijuma poštuje se pravilo prema kome se sa jednom tonom pokošene suve materije iznese do 20kg/ha čistog Kalijuma iz zemljišta, što je đubrenjem neophodno nadoknaditi.

Minimalne količine mineralno kompleksnih đubriva "NPK"(15:15:15) i "KAN",  iznose 150 kg/ha ,odnosno, 100 kg/ha. Fosforna i kalijumova đubriva po pravilu se unose u jesen, dok se azotna đubriva primenjuju nakon prvog i drugog otkosa.

Najzad, povećanje niskih prinosa na prirodnim livadama i pašnjacimaje uglavnom je moguće postići i primenom odgovarajućih agrotehničkih mera, kao što su:

- košenja zaostalih trava;
- uništavanja korova;
- prolećno drljanja i valjanja travnjaka;
- uklanjanje krtičnjaka i mravinjaka i
- podsejavanje.
 

Optimalne mere nege za prirodne livade i pašnjake

Komentari

cialis buy caverta ciplox d eye drops in hindi Gatwick airport spokesperson Simon Whalley said The fire on the coach has been put out

These medications work by removing extra water and salt from your body recreational viagra

how long does propecia take to work T1 Tamoxifen and raloxifene suppress the proliferation of estrogen receptor negative cells through inhibition of glutamine uptake

  • Od Sammar
  • 2023-12-06 21:04:26

[url=https://augmentin.cyou/]amoxicillin where to buy online[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Leblebija se koristi za pripremu variva, a od sušene leblebije se pravi brašno, koje se može koristiti za zapršku u jelima ili za izradu namaza.

Ove godine poljoprivrednicima je brojne probleme napravila nabavka dovoljnih količina đubriva, a mnogi od njih se pitaju da li je ove sezone neophodno osnovno đubrenje zasada, između ostalog i zbog visoke cene.

Sneg koji je u prethodnom periodu padao na teritoriji cele Srbije pogodovao je usevima pšenice, a da bi prinosi bili optimalni, neophodna je i adekvatna prihrana. Sve to dolazi u momentu kada su cene đubriva na tržištu previsoke, tvrde stručnjaci.

Poskupljenja na svim nivoima su itekako vidljiva. Iako se na semenu ove godine nije štedelo, na đubrivima jeste, pa ako se ovakakv trend nastavi, stručnjaci upozoravaju da se na proleće pšenica i obična trava neće razlikovati.

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Podmlađivanje zasada je agrotehnička mera koja se obavlja kod autohtonih sorti koje su u procesu izumiranja. Asanacija se retko primenjuje u intenzivnoj proizvodnji jabuke, a često u ekstenzivnoj.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета