Đubrenje zasada i neophodnost izvođenja ove agrotehničke mere

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ove godine poljoprivrednicima je brojne probleme napravila nabavka dovoljnih količina đubriva, a mnogi od njih se pitaju da li je ove sezone neophodno osnovno đubrenje zasada, između ostalog i zbog visoke cene.

Tokom 2020. godine i do trećeg kvartala 2021, ovaj input proizvodnje je koštao u zavisnosti od formulacije (vreća od 25 kg) od 950 dinara pa do 1050 dinara. U poslednjem kvartalu 2021. i tokom tekuće godine, ista vreća od 25 kg košta 2100, a negde i 2200 dinara, dakle duplo skuplje.

Na samo pitanje da li je radi uštede moguće preskočiti đubrenje nije lako dati odgovor. Generalno, preporuke na ovu temu bi trebalo dati tek nakon obavljene analize zemljišta, a kod iskusnih poljoprivrednika je takođe u opticaju iskustvena metoda. Na osnovu, pre svega ta dva parametra, analize i iskustva, proizvođač formira normativ za đubrenje.

Kada su voćari u pitanju, treba uzeti u obzir da je godina bila kritična po pitanju izmrzavanja voća, na pojedinim parcelama je došlo do znatnog umanjenja prinosa, pa mineralna hraniva nisu iskorišćena i iznesena iz zemljišta. Slobodno možemo reći da su delimično prisutne i rezerve mineralnih komponenti.

Iz navedenog možemo zaključiti da oni voćari koji su imali znatna izmrzavanja i umanjenje roda mogu uštedeti preskakanjem ove agrotehničke mere, oni koji su imali delimična oštećena izazvana mrazom mogu prepoloviti normu za đubrenje, dok proizvođači koji su imali obilan rod ipak treba da ispoštuju proceduru i da obave osnovno đubrenje. Naravno, količine treba da budu prilagođene rezultatima hemijske analize.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima koji imaju na imanju stajnjak je da mogu to iskoristiti za osnovno đubrenje zasada i tako dobrim delom dopuniti optimalnu količinu hraniva.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Đubrenje zasada i neophodnost izvođenja ove agrotehničke mere

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Leblebija se koristi za pripremu variva, a od sušene leblebije se pravi brašno, koje se može koristiti za zapršku u jelima ili za izradu namaza.

Nakon pisanja medija da su se poljoprivrednici iz Braničevskog okruga pobunili zbog cene đubriva i nakon što im je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo nižu cenu, ostali poljoprivrednici se sa pravom pitaju šta će sa njima biti i za što pravila ne važe isto za sve.

Protest Udruženja poljoprivrednika "Stig" koji je bio zakazan za danas, odložen je zbog toga što je MInistarstvo poljoprivrede pristalo da ispuni zahtev po kome će za tonu uree biti potrebno izdvojiti 750 evra, a za naš portal je govorio Goran Lukić, poljoprivrednik iz sela Makce kod Požarevca.

Protest Udruženja poljoprivrednika "Stig" koji je bio zakazan za danas, odložen je zbog toga što je MInistarstvo poljoprivrede ponudilo novu cenu od 750 evra za tonu, koliko su poljoprivrednici i tražili.

Sneg koji je u prethodnom periodu padao na teritoriji cele Srbije pogodovao je usevima pšenice, a da bi prinosi bili optimalni, neophodna je i adekvatna prihrana. Sve to dolazi u momentu kada su cene đubriva na tržištu previsoke, tvrde stručnjaci.

Poskupljenja na svim nivoima su itekako vidljiva. Iako se na semenu ove godine nije štedelo, na đubrivima jeste, pa ako se ovakakv trend nastavi, stručnjaci upozoravaju da se na proleće pšenica i obična trava neće razlikovati.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета