Prvi distributivni centar za organske proizvode u Srbiji

Foto:Unsplash.com

Foto:Unsplash.com

Distributivni centar “Organski proizvodi na jednom mestu” predstavlja prvi takav centar u Srbiji i nalazi se u Čeneju nadomak Novog Sada. Reč je o distributivnom centru gde će ljudi moći da dođu i na jednom mestu pogledaju ponudu domaćih proizvođača organskih proizvoda

Takav projekat realizuje se uz podršku Grada Novog Sada, po ugledu na najbolje prakse u Evropi, a kako bi se sveži, lokalni, organski proizvodi mogli kupiti na jednom mestu. Trenutno se na ovom mestu nalaze se na desetine proizvoda koji su uzgajani u 11 različitih gazdinstava.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska tog distributivnog centra kazao je da su organski proizvođači prehrambenih proizvoda napravili svoje udruženje i da zajednički nastupaju na sajmovima izlažući zdravu i kvalitetnu hranu.

“To je nešto što nema cenu, zajedno pokušavamo da ojačamo manje poljoprivredne proizvođače, da obratimo pažnju na veliki broj porodica, gazdinstava koja rade dobro i prave čitavu paletu proizvoda koji se prodaju u Novom Sadu, ali u drugim mestima u Vojvodini i Srrbiji”, naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, čitava ideja distributivnog centra jeste fantastično osmišljena, ne postoji nigde drugde u Srbiji, a svi kupci mogu doći proizvođačima na prag, naručiti organsku hranu onlajn ili unajmiti kurirske službe za kupovinu u tom distributivnom centru.

On je dodao da je Novi Sad u poslednjih 10 godina izdvojio 35 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom, a samo u 2021. izdvojeno 5,5 miliona dinara za tu namenu.

Poljoprivrednica sa Čeneja koja se bavi organskom proizvodnjom i na čijem gazdinstvu se i nalazi distributivni centar Nada Letić istakla je da će rad takvog centra pomoći širem plasmanu domaćih proizvoda.

“Paleta proizvoda koji se ovde mogu pronaći veoma je široka, pošto uz sveže proizvode, radimo i na preradi. Naše gazdinstvo je u potpunosti pod organskim proizvodima. Organska proizvodnja je specifična, tako su i proizvođači veoma specifični. Nema sujete kod nas, preporučujemo druge kolege, radimo po preporuci”, navela je Nada Letić uz poruku da se trenutno u distributivnom centru nalaze proizvodi od 11 proizvođaca sa teritorije Grada Novog Sada, ali da će na tom mestu svoje proizvode plasirati 20 gazdinstava.

Na kraju obilaska, Vučević je pozvao okupljene proizvođače da nastave sa kreativnim idejama i da pritiskaju gradsku upravu sa zahtevima kako bi svi zajedno bili konkuretniji na tržištu.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Prvi distributivni centar za organske proizvode u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede izrazilo je nameru da zakupi žitne silose u Sueckom kanalu kako bi uspostavilo trgovinu u ovoj oblasti, piše Rojters.

Potrošnja za organsku hranu u EU je u proseku oko 50 evra, dok u nekim zemljama poput Holandije dostiže čak i 300 evra po stanovniku. U Srbiji se godišnje po glavi stanovnika potroši svega 2,4 evra za organsku hranu.

Sa nedavnim usvajanjem strategije Evropske unije ”Od farme do viljuške” ekološki proizvedena hrana dobija sve veći značaj. Reč je o paketu 27 zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati načine na koje se u Evropi proizvodi i konzumira hrana. Strategija predviđa da će se do 2030. za 50 odsto smanjiti upotreba pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a veštačkih đubriva z

Органска производња заснива се на четири принципа и то су: принцип здравља, екологије, правичности и принцип бриге.

Nova, peganska ishrana kombinuje odabrane principe veganske i paleo ishrane, stvarajući novu dijetu koja je po mišljenju tvorca optimalna za većinu nas donoseći brojne koristi za naš organizam.

U Srbiji su površine pod organskom proizvodnjom u poslednjih 10 godine povećene gotovo devet puta, pa se, po zvaničnim podacima, u 2019. godini organska proizvodnja odvijala na malo više od 22.000 hektara.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета