VIRTEMBERŠKA OVCA: Spada među najcenjenije rase

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Virteberška ovca postala je ukrštanjem domaćih gruborunih ovaca sa merino ovnovima. Nastala je u Zapadnoj Nemačkoj u pokrajini Virtemberg, po kojoj je i dobila ime.

Merino virtemberg je krupna rasa, snažne konstitucije, živahnog temperamenta, smera proizvodnje meso-vuna, mada je i proizvodnja mleka dobro izražena. Životinje imaju glavu srednje dužine i širine. Vrat im je srednje dug, bez kožnih nabora. Grudi su dosta široke i duboke. Trup je srednje dužine, ali takođe dovoljno širok i dubok, a leđna linija je ravna. Muskulatura trupa je dobro razvijena. Pripada među najadaptabilnije pasmine ovaca u Europi i šire.

Masa tela odraslih ovaca kreće se od 70-75 kg, a ovnova 100-120 kg. Prosečna masa tela jagnjadi pri rođenju iznosi oko 4,5 kg. Jagnjad, u uslovima intenzivnog tova, sa 90 dana postižu masu tela od oko 30 kg. Plodnost ovih ovaca je, takođe, vrlo dobra. Od 100 ovaca u boljim zapatima dobije se 120-150 jagnjadi. Godišnji nastrig neprane vune po ovci iznosi 4-4,5 kg, a u ovnova 6,5-8 kg.

Virtemberška ovca se odlikuje dosta dobrom proizvodnjom mleka. U laktaciji od 6 meseci ovce proizvedu sa mlekom koje posisa jagnje oko 150 litara mleka. Ovce su obrasle vunom bele boje, jedino su donji delovi nogu, glava i uši pokriveni belom dlakom. 

Izvor:veterina

VIRTEMBERŠKA OVCA: Spada među najcenjenije rase

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je projekat Udruženja odgajivača ovaca Srbije o podizanju klanice i prihvatilo da obezbedi 50 odsto novčanih sredstava od vrednosti investicije.

Čokanska cigaja je rasa ovaca poreklom iz Rumunije koja je uspela da se prilagodi slatinastim pašnjacima i opstane na severu Banata. Ove godine, Udruženje odgajivača ovaca “Čokanska cigaja“ u Sanadu, mestu na severu Banata u opštini Čoka, priredilo je sedmi put “Susret ovčara“.

Ovčarstvo u Šumadiji je jedna od razvojnih šansi ovog kraja Srbije, pa je podržana ideja o izgradnji nacionalne klanice za ovce.

Uzgajivači jagnjadi u Srbiji nisu zadovoljni cenom od 225 dinara po kilogramu žive vage, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je stočna hrana poskupela, u prvom redu žitarice. Trenutno je na tržištu manje grla nego prošle godine u ovo vreme, a zaliha ove vrste stoke i dalje ima.

Ovce preko leta moraju da se šišaju da bi normalno funkcionisale. Ovaj posao nije nimalo lak, naročito ako se obavlja običnim makazama, dok korišćenje električnih makaza i mašinica može ove životinje prilično da uplaši. Iako je ovaj posao dobro plaćen, sve je manje onih koji žele ovo da rade.

Border lester rasa ovaca je nastala ukrštanjem lester ovnova i tisveterskih ovaca, na granici Škotske i Engleske. Ovo je ranostasna rasa koja ima veliki format tela, snažnu konstituciju i otpornost na spoljašnje faktore.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета