PLAVI KROMPIR sadrži citav arsenal vitamina i minerala

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Poreklo vodi sa Peruanskih Anda a dosta je raširen i u Kini.Na osnovu istoriskih izveštaja ovaj kropmpir su jeli vladari tadašnjeg doba toga kraja i to je bio poseban delikates,a koristio se i u robnoj razmeni.

Ova sorta je plavog mesa ( sa belim pigmentom ).Ima veoma odlican, sladak ukus i veoma dobru armu. Za razliku od klasicnih sorti dosta je otporniji na bolesti kao i na zlaticu.Naravno napada ga zlatica ali dosta manje. Zbog viskogo sadržaja antioksidansa ( antocijanima ) veoma dobro i blagotvorno deluje na organizam i na rad imunog sistema,takode sadrži citav arsenal vitamina i minerala koji odlicno pogoduju organizmu. Takode sadrži vitamine koji su retki u mnogim namirnicama ili ih malo ima. Tako da s ovaj krompir smatra lekovitim,a u Kineskoj narodnoj medicini je nezaobilazan. Takode od njega može da se pravi i sok. Dugotrajnim korištenjem plavog krompira, u inače uravnoteženoj prehrani, možete iskoristiti njegove zdravstvene prednosti poput povoljnog djelovanja na probavu i zaštitu organizma. Posebno je krompirova kora izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i mnogih hranjivih tvari. Stoga, ako vam je dostupan ekološki uzgojen krompir, preporučuje se jesti ga s korom (neposredno prije pripremanja samo pod hladnom tekućom vodom uklonite prljavštinu četkom, pa nožem uklonite oštećenja). U narodnoj medicini od krompirove kore priprema se čaj koji se koristi u lečenju tumora.

 Plavi ili ljubičasti krompir (peruanski krumpir) namirnica je koja potiče iz peruanskih Anda.

Veoma je pogodan za organski uzgoj i odlicno uspeva kod nas. Plava boja ovog krompira potiče iz pigmenta antocijana iz skupine flavonoida. Antocijani su biljni pigmenti topivi u vodi koji se na svetlu reflektiraju od tamnocrvene do plavičaste boje, te daju boju borovnicama, kupinama, višnjama, brusnicama. Seje se od kraja februara do pocetka aprila.Uz dobar uzgoj od 1 kg možete imati i do 12 kg krompira.Primerci koji su najpogodniji za sejanje se velicine šljive,naravno mogu i krupniji.Seje se na 30 cm jedan od drugog a 70 cm izmedu redova.Naravno od ove sorte svake godine možete ostavljati svoje seme za trajnu reprodukciju,samo pazite da ga nesejete blizu obicnog krompira da se neizmelezi, odaljite bar na nekih 50 metara za svaki slucaj.

Izvor:kuhinjskeprice.com

PLAVI KROMPIR sadrži citav arsenal vitamina i minerala

Komentari

Purple Viagra Pills [url=https://buycialikonline.com]generic cialis online europe[/url] Lloyds Pharmacy Propecia

Tablet Product Buy Viagra Usa price for ivermectin tablets Synthriod Without A Script

antidote cialis over the counter stromectol Geniune Accutane

cialis 20mg for sale All patients recorded their intravaginal ejaculatory latency time IELT with a stopwatch for 4 weeks

priligy medicine I was most delighted that this matter came to an end for me, and after my return to Lublin, I contacted SS- Hauptsturmfuhrer von Mohrenschildt to get away from Commando Hofle

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ranije su nazivane magičnim biljkama zato što su samo mogle da izniknu same od sebe nakon kiše. Nakon otkrivanja novih vrsta pečuraka, ljudi su počeli da ih uzgajaju kako prirodno, tako i veštački i njihovu proizvodnju su komercijalizuju.

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Nazivaju ga tajlandskim ili kineskim grejpfrutom, ali nije kiseo poput grejpfruta – slatkastog je ukusa i malo čvršći.

Drvo voćke raste u prašumi severne Amerike, a dostiže visinu od 3.5 do 6 metara. Cupuacu je za starosedioce osnovni izvor hrane tokom kišne sezone,

Istorija primene kobiljeg mleka ide još od Kine, gde su ga upotrebljavali pre 3000 godina kao čudo medicine. Zvali su ga “božanskim nektarom”. Opisuju da isceljuje i jača imuni sistem.

Crni javor nalik drvetu pripada porodici javora. Med od crnog javora koristan je pčelarski proizvod koji se dobija iz nektara cvetova višegodišnjeg grmlja tatarskog crnog javora (crni javor ili javor). Biljka meda cveta sredinom maja i traje ne više od tri nedelja, nakon čega započinje pumpanje proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета