foto: pixabay

foto: pixabay

Konzumiranje plavog patlidžana doprinosi smanjenju rizika od brojnih zdravstvenih tegoba

Patlidžan je poreklom iz Indije i Šri Lanke, gde je uzgajan još pre više od 3.000 godina. Za njegova lekovita svojstva se zna još od davnina, pa i ne čudi što spada u red najzdravijih namirnica. Izuzetno hranljiv i ukusan ali se i njegova kora, meso kao i listovi mogu koristiti u terapeutske svrhe. Konzumiranje ovog povrća doprinosi smanjenom riziku od zdravstvenih problema vezanih za gojaznost, dijabetis srčane tegobe i kancer. Svako ko bi želeo da se posveti zdravom načinu života trebalo bi što pre da plavi patlidžan uključi u svoju redovnu ishranu.

Osnovni hemijski sastav patlidžana čini oko 1% proteina, 5,9% ugljenih hidrata,  0,20% masti, 0,7% mineralnih materija i oko 92,2% vode. Visok udeo vode i niska energetska vrednost čine ga idealnim u ishrani koja je namenjena gubitku telesne mase. Sunđerasta tekstura ovog povrća olakšava ove njegove karakteristike, pa se stoga ono može konzumirati u svom prirodnom obliku, što se i preporučuje kad god je to moguće.

U pogledu bogatsva u biološki vrednim mikro i makro elementima patlidžan se  svrstava među najkvalitetnije vrste povrća. Sadrži mnoštvo vitamina i minerala, hrani mozak, snižava loš holesterol u krvi i oslobađa od stresa. Odličan je izvor folne kiseline, kalijuma, mangana i vlakana. Takodje je dobar izvor bakra, fosfora , magnezijuma, pantotenske kiseline, vitamina C, K, B6, niacina i tiamina. 

Sok plavog patlidžana može da smanji rizik od raka jer ovo povrće sadrži tripsin, koji je inhibitor proteaze, a smatra se komponentom koja pomaže pri neutralizaciji ćelija koje izazivaju rak. Osim toga, ovaj sok pomađe i u lečenju raka kože ako se koristi u spoljašnoj upotrebi. Najzad, blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem jer reguliše krvni pritisiak i snižava nivo holesterola u krvi. 

Plavi patlidžan sadrži veliku količinu biljnih vlakana uz veoma malo šećera, što ga čini povrćem sasvim poželjnim u ishrani dijabetičara koji boluju od šećerne bolesti tipa 2. Vlakna i ugljeni hidrati iz plavog patlidžana smanjuju nivo šećera u krvi kod obolelih. Konzumiranje ove vrste povrća umanjuje opasnost od visokog nivoa šećera, jer fenoli u plavom patlidžanu pomažu u “nadgledanju” nivoa glukoze. Ovo povrće ima nizak glikemijski indeks te je stoga idealno za dijabetičare.

Od kore patlidžana se u narodnoj medicini najčešće priprema čaj ili tinktura sa blagotvornim dejstvom. Uglavnom se pripremaju od sveže kore, premda se može koristiti i osušena. Meso patlidžana se pretežno upotrebljava kao lekovita hrana, a može da se primenjuje i kao obloga. Listovi patlidžana se najčešće koriste kao obloga koja hladi i ublažava upale. U narodnoj medicini mnogih istočnih zemalja od osušenih listova patlidžana se priprema čaj.

S velikim udelom dijetalnih vlakana povoljno deluje na zdravlje creva, kao i regulisanje holesterola i šećera u krvi.
U kori patlidžana nalazi se nasunin koji pomaže u borbi protiv holesterola. Naime, nasunin je veoma dobar antioksidant koji sprečava nastajanje holesterola.

Visok nivo gama aminobuterne kiseline  smanjuje anksioznost, poboljšava san i umirije zahuktali um. Ovom aminokiselinom bogat je plavi patlidžan, pa je zbog toga savršen kao hrana za relaksaciju tokom napornih radnih dana.

Najzad, gorka jedinjenja u ovom povrću pospešuju rad probave i ublažavaju grčeve želuca i creva, zbog čega je patlidžan kao hrana dobar za osobe koje pate od želudačnih i crevnih tegoba.

 

Izvor: centarzaprirodnumedicinu.com

Značaj plavog patlidžana u ishrani

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ovakve situacije nisu retkost a imaju jednostavno rešenje

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.

Pravi se od dugih zelenih paprika, dodaje se i plavi patlidžan, ali ono što daje poseban šmek ovom namazu jeste senf.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета