Гајење хмеља у само 4 корака

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Хмељ је вишегодишња самоникла биљка. Гаји се још од 8. века, а прве белешке о употреби хмеља потичу од арапског лекара Месуе из 7. века н.е. који је за чишћење крви препоручивао сируп од хмеља. Данас је у употреби само гајен хмељ. Гаји се код нас и у другим земљама, а у великим количинама најчешће се производи за потребе пивара.

Производња хмеља протеклих година доживела је експанзију првенствено зато што је лак за гајење. Хмељ можете гајити у вашој башти и зато ако вас интересује како да то учините, дајемо вам 4 једноставна корака која ће вам у томе помоћи.

1. Одаберите адекватну врсту хмеља

Пре него што одлучите да гајите хмељ, требало би да одаберете адекватну врсту хмеља која ће одговарати земљишту на ком ћете га садити. Неће свака врста хмеља бити једнако плодоносна на различитим врстама земљишта.
Идеално земљиште за гајење хмеља требало би да буде плодно и растресито, али најбоље је да се о томе распитате код стручњака из вашег краја. Уложите мало труда и правилно одаберите земљиште, зато што вам од тога зависи успешност гајења ове ратарске културе.

2. Садња хмеља

Број биљака по хектару зависи од сортимента, земљишта и климатских услова. Вегетациони простор по биљци зависи од међуредног размака и растојања биљака у реду.

За само једну годину хмељ може да нарасте до три метра у висину. Хмељ би требало садити у рано пролеће 5 центиметара у земљу и са размаком од 8 до 10 центиметара на добро нађубреној подлози.

Водите рачуна да при расту сви пупољци буду усправни и усмерени нагоре. Малчирајте компостираним лишћем дебљине од 2 до 5 центиметара како би задржали влажност. Током прве године захтева се редовно заливање, посебно током сушних периода, да би се поспешило формирање корена.

Због убрзаног раста потребна им је добра потпора. Ако се одлучите да гајите само неколико лоза, најбоље је да направите мрежу или жицу где ће ова биљка пењачица моћи да правилно расте и развија се. За озбиљнију производњу потребан је јачи и већи систем који ће биљци пружати потпору.
3. Право време за бербу хмеља

Ово је биљка која најбоље рађа тек након друге године. Она сазрева у другој половини августа. Плод је спреман за брање када шишарке добију златно-црвену боју, и када су пуне лепљиве жуте течности, а под притиском прстију шуште и лепе се за прсте.

Убране шишарке могу да се користе свеже, а могу и да се суше. Ако одлучите да их користите суве, водите рачуна да при сушењу не изгубе влажност, а самим тим и укус. Берба се може обавити ручно и машинама.


4. Чување и нега хмеља након брања

Због убрзаног раста биљка се лако негује и одржава. Постарајте се да је редовно орезујете и отклањате слабе и оштећене изданке. Током сушних периода редовно је заливајте.

Употреба хмеља
Хмељ се највише употребљава за прављење пива. Међутим, иако се најчешће повезује са производњом пива, хмељ има и нека лековита дејства.
Поред тога што има антибактеријско и антисептичко дејство, он делује умирујуће на нервни систем и помаже у отклањању несанице. Због те особине се у неким земљама јастуци и душеци пуне хмељом у болницама за нервне болести.

 Izvor: agromedija.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Многима је непознато али уљана тиква голица се углавном гаји због свог семена, које је богато уљем и меснатог дела плода.

Пиринач се, као пшеница и раж, првенствено употребљава за исхрану јер је лако сварљива намирница, одлично делује на пробавни тракт и не изазива тешкоће у пробави.

Бела детелина, латински назив Трифолиум репенс, је вишегодишња биљка. Њена фамилија је Фабацеае. Бела детелина је самоникла биљка која поседује заиста снажан коренов сисем који је поприлично разгранат. Дужина њеног стабла је око 40 цм.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета