Sudanska trava za ishranu preživara i vredna krmna biljka

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Sudanska trava je vredna krmna biljka, odlikuje se visokim prinosom krme koja je dobrog kvaliteta.Poseban značaj ima u ishrani svih preživara i konja, koristi se za, napasanje, ishranu u zelenom stanju, za spremanje senaže i silaže.

Sudanska trava je biljka sa snažnim korenovim sistemom . Stablo je visoko, uspravno i može dostići 2-3 metra visine. Ona se koristiti u ishrani goveda i drugih preživara. Ima veće zahteve prema toploti, a manje prema vodi, što odgovara stočarima ispod Save i Dunava čija je skoro sva proizvodnja u suvom ratarenju. Visoki prinosi i dug period korišćenja u godini je još više čine važnom krmnom kulturom .

Seje se najčešće posle strnih žita i đubrenih okopavina, monokulturu treba izbegavati jer iscrpljuje zemljište pa je kao predusev, za većinu gajenih biljaka dobra jedino ako se zemljište nakon nje obilno đubri. Za postizanje visokih prinosa potrebno je pre osnovne obrade zemljišta uneti veliku količinu kako organskih tako i mineralnih đubriva .

Dubina setve je 3-5 cm u zavisnosti od osobina zemljišta.Nakon setve zasejanu površinu treba povaljati.Iskorišćavanje sudanske trave počinje ispašom u toku leta, kada biljka dostigne visinu 30- 40 cm, za ishranu u zelenom stanju kosi se pred izbijanje prvih metlica, za spremanje senaže kosi se kada biljka dostigne visinu 60-70 cm, a za spremanje silaže sudanska trava se kosi u fazi metličenja.

Ako sudansku travu sejemo da bi je koristili za zelenu masu međuredni razmak je od 25cm, sa 25-30 kg/ha semena , a u slučaju da je koristimo kao seno seje se gušće na međuredni razmak od 12.5 sa količinom semena od 40-50 kg/ha . Posle setve sudanske trave obavezna mera je valjanje površine posejane parcele.

Zbog brže regeneracije sudanska trava se kosi na visini od 10- 12 cm. Na našem području najčešće se kose dva otkosa sa prosečnim prinosom zelene krme oko 60 t/ ha ( oko15 t/ha sena).Ima visok stepen bokorenja pa daje više otkosa godišnje .

Izvor:/domacinskakuca.rs

Sudanska trava za ishranu preživara i vredna krmna biljka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Površine pod suncokretom u Braničevskom okrugu se stalno povećavaju, a dobra zarada je razlog zbog kog poljoprivrednici idu u ovom smeru.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Ne računajući setvu šećerne repe koja je već počela, setva ostalih primarnih poljoprivrednih kultura bi trebalo da počne u aprilu. Sve oči su uprte u poljoprivrednike od kojih se očekuje da posao obave valjano, kako bi u žetvi imali što bolje prinose i tako obezbedili dovoljno hrane za domaće potrebe i za izvoz.

Ova drevna žitarica naziva se još i rumenika, šćir ili štir, a po izgledu dosta podseća na proso.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета