BELICA je riba kojoj boja zavisi od osobina vode i dna

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Belica je riba koja je stalno obitava u površinskom sloju vode. U jatu živi u jezerima i kanalima, kao i ravničarskim rekama sa sporim tokom. Rasprostranjena je u srednjoj i istočnoj Evropi.

Belica (lat. Leucaspius delineatus) ima još neke nazive kao što su kosalj, belka, najlonka.

Navike, stanište, rasprostranjenost

Za belicu ili belku karakteristično je da se drži površinskog sloja vode. Zato je u nekim našim krajevima nazivaju ''povruš ''. Prosečno je duga 6-8 cm, maksimalno 12. Belica je sitna, jatna riba. Živi u jezerima i kanalima, kao i ravničarskim rekama sa sporim tokom. U našoj zemlji naseljava nizinske i prelazne vode crnomorskog sliva. Rasprostranjena je i u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Opis i građa

Mnogi ribolovci belicu mešaju sa kederom (kaugler, beovica, belka, klija, zelenika, zekica, uklija), ali ako ih pažljivo posmatramo, uočićemo značajne razlike. Belica je primetno manja od kedera. Bočna linija joj nije puna i prekida se najdalje od 12-13 krljušti iza glave. Peraja su joj bezbojna. Boja belice zavisi od osobine vode i dna. Rečna belica je mnogo svetlija od jezerske. Leđa imaju zelenkastu ili žućkastu nijansu. Bokovi su srebrnasto beli sa prugicama jarko srebrnasto-plave boje. Ima izduženo telo pokriveno srebrnastom krljušti koja lako otpada. Nalik je bolenu.

Razmnožavanje

Polnu zrelost dostiže u drugoj godini života. Mresti se leti, a ikru odlaže na donju stranu listova ili drugih predmeta koji plivaju na površini vode.

Mamci i pribor za lov

Ova riba je veoma proždrljiva i hrani se ogromnim količinama planktona. Grabi bukvalno sve što padne na vodu. Zabavno je posmatrati kako žustre ribice otimaju jedna drugoj zalogaj iz usta. Kao mamac, možemo koristiti sve što nam padne pod ruku, čak i parče vunenog konca. Tim mamcem se uspešno može loviti u tihe dane bez vetra, neprestano tresući vrh štapa. Lov belice je odlična škola za početnike. Zahteva nežan pribor kao i keder.

Agroinfo.rs/pcelica.co.rs

BELICA je riba kojoj boja zavisi od osobina vode i dna

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ne čudi činjenica da je proizvodnja ribe u ovoj godini smanjena u odnosu na prošlu za oko 30 odsto, s obzirom na to da su površine pod ribnjacima sa 12.000-15.000 hektara smanjene na nešto ispod 5.000 hektara.

Kina će obustaviti uvoz smrznute ribe iz Rusije na čijem pakovanju je otkrven koronavirus. Ovo nije prvi slučaj tog tipa.

Iako zbog svog specifičnog i intenzivnog mirisa i ukusa nisu naročito omiljena hrana, sardine su vrlo zdrave. U nastavku teksta saznajte i zbog čega.

Napori da se nahrani rastuća populacija su sve veći. Jedna od opcija može biti 'plava hrana' koja ovakav problem može rešiti bez uništavanja planete.

Kada pomenemo namirnice za poboljšanje koncentracije i pamćenja prvo pomislimo na orahe. Međutim, postoje i brojne druge koje nam mogu pomoći u ovom procesu. U nastavku saznajte o kojim se namirnicama radi.

Pod simboličnim nazivom „Milion jedinki riblje mlađi u 2021.godini vratimo Dunavu i Savi“, realizovana je prva uspešna akcija spasavanja ribe i riblje mlađi, kao i njena translokacija u glavne rečne tokove Dunava i Save.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета