Vitanin B7 ili Biotin dnevne potrebe, izbor namirnica i značaj za organizam

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Poznat kao vitamin lepote jer kosu i kožu čini lepom, zdravom a odgovoran je i za pretvaranje hrane u energiju.

Biotin je B-kompleks koji je poznat i kao vitamin B7 važan za metabolizam belančevina, masnoća i ugljenohidrata koje pretvara u energiju koja nam pomaže kod fizičkih aktivnosti. Vitamin B7 utiče i na povećanje nivoa dobrog holesterola. Neophodan je za očuvanje zdravlja nervnog sistema i pomaže kod očuvanja pamćenja koje se starenjem postepeno gubi i usporava nastavak demencije ili Alcajmerove bolesti.

Izbor namirnica bogatih biotinom je ukusan i bogat, a samo neke od njih su: paradajz, bademi, batat, jaja (posebno žumance), luk, kikiriki, šargarepa, orasi, karfiol, losos, banane, kravlje mleko. Preporučena dnevna doza biotina za odrasle žene i muškarce iznosi 30-100 mcg na dan, za decu se preporučuje sledeće doziranje: 0-6 meseci doza je 5 mcg, 6 meseci -1. god. doza je 6 mcg; 1-3 god; 8 mcg, 4-8 god: 12 mcg, 9-13 god: 20 mcg i 14-18 god: 25 mcg.

Vitamin B7 je neophodan sportistima, ali i drugim ljudima čija je profesija vezana za veća fizička naprezanja. Studije su pokazale da se biotin troši na razlaganje mlečne kiseline, jer je kod sportista nađen manjak ovog vitamina. Biotin pomaže u održavanju adekvatnog nivoa šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom imaju koristi od njega jer on pospešuje reakcuju tela na insulin.

Agroinfo.rs

Vitanin B7 ili Biotin dnevne potrebe, izbor namirnica i značaj za organizam

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Poznata i kao kasava ili tapioka je treći najveći izvor ugljeno-hidratne hrane u tropskim predelima, posle pirinča i kukuruza.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета