Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ovaj ukusni namaz vrlo je dobar način da iskoristite pregršt zrelih mandarina koje imamo na raspolaganju i pripremimo zaista posebnu zimsku poslasticu.

Za pripremu džema od mandarina preporučuje se upotreba sorti koje sazrevaju kasnije jer sadrže manje kiseline i slađe su. Takođe imajte na umu da berete ili kupujete samo zrele mandarine jer nezrele mogu uticati na ukus zagorčavanjem džema. Drvo mandarine cveta tokom aprila i maja. Plod mandarine je okrugao, vrlo sočan i mesnat. Kožica ploda je tanka, narandžaste boje i lako se ljušti. Mandarina se iznutra najčešće konzumira sirova, dok se od kore može koristiti čaj ili slatkiš. 

Od 1 kilograma mandarina dobićete oko 3 tegle marmelade.

Sastojci:

1 kg mandarina
500 g šećera
Priprema

- Mandarine treba oljuštiti i ukloniti bele niti. Oljuštene mandarine stavite u dublju posudu sa izvaganim šećerom.
- Isecite koru mandarine na tanke trake i stavite je u posudu sa hladnom vodom i pustite da proključa dok voda ne proključa.
- Kad voda proključa, iseckajte iseckanu koru i vratite je u hladnu vodu.
- Ponovite postupak 5 puta.
- Dodajte koru mandarinama i šećeru i pustite da proključa. Često mešajte da džem ne zagori.
- Džem treba kuvati oko sat vremena.
- Vrući džem sipajte u sterilisane tegle, pokrijte i preokrenite teglu. Ostaviti da se ohladi.

Izvor:mojazimnica.hr

Napravite domaći džem od mandarina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Možete ga mazati na palačinke, bakin kolač ili hleb, a kombinacija borovnica i čokolade daje ovom džemu jedinstven ukus.

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Maline uglavnom sazrevaju krajem juna, ali morate znati da sezona malina prilično kratko traje. Najvažnije je da nabavite maline koje su čvrste i krupne, ali nemojte birati one koje su preterano zrele.

Većina kečapa koje možete kupiti u prodavnicama su puna fruktoze, kukuruznog sirupa i genetski modifikovanih paradajza. Stvarno se isplati NApraviti domaći kečap od paradajza a recept je jednostavan.

Džem se priprema od sorte hokaido bundeve koju možete kupiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama i kod nas.

Sigurno će vas oduševiti ovaj recept koji će te praviti stalno. Još jedna prednost je to što su izuzetno jednostavne za pravljenje. Uživajte u mandarinama iz tegli.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета