ВАЖНИ ПОКАЗАТЕЉИ: Знате ли шта су СОМАТСКЕ ЋЕЛИЈЕ у млеку и шта њихов број говори о здрављу стоке?

Извор: Ансплеш

Извор: Ансплеш

Број соматских ћелија у млеку је стални предмет расправа у индустрији млека.Веома је битно да произвођачи млека разумеју значај овог параметра и његову повезаност са здрављем животиња, квалитетом и количином добијеног млека.

Музне краве у организму поседују сложени одбрамбени механизам против бактерија. Уколико се број бактерија у вимену повећа, тамо се „упућују“ ћелије које се боре против тих бактерија. То су соматске ћелије и њихова основна улога је да смање инфекцију и евентуално помогну у њеној елиминацији.

Што је већи број соматских ћелија у млеку мањи је принос сира по литри млека. Осим тога, када соматске ћелије уништавају бактерије за њима остају ензими који су били укључени у тај процес. Ови ензими су често отпорни на температуре пастеризације и могу да доведу до оштећења млечних протеина и масноће. Резултат је несвојствен мирис који потрошачи осете у млеку, а и рок трајања таквог млека може бити знатно смањен, чак и ако се правилно чува у фрижидеру.

Откуп сировог млека може да се врши само од произвођача сировог млека који врше редовно испитивање квалитета сировог млека у овлашћеној лабараторији.

Број соматских ћелија у млеку показује здравље вимена. Појава соматских ћелија показуја субклинички маститис, односно маститис који није видљив слободним оком. Маститис за 10-30 % смањује производњу млека. Исто тако се смањује и продаја млека. Цена млека се смањује са повећаним бројем соматских ћелија. Број крава које се излучују због појаве соматских ћелија се за 1,6 пута повећава. Појава маститиса вишеструко поскупљује производњу млека. Највећи губитак није када се на први поглед може закључити лечење оболелих грла већ смањење производње млека, немогућност предаје млека док се грла лече. Лош квалитет млека, повећава трошкове рада, смањује вредности грла и целог стада. Наравно истовремено се повећавају трошкови обнове стада. Све су ово разлози због којих се каже да је маститис најскупља болест крава.

 

Глас јавности / Агропрес/ од 07.08.2018.

ВАЖНИ ПОКАЗАТЕЉИ: Знате ли шта су СОМАТСКЕ ЋЕЛИЈЕ у млеку и шта њихов број говори о здрављу стоке?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

У последње време у Европи је дошло до промне навика у исхрани, па су зато цене маслаца у овом делу света достигле рекордне износе. Са друге стране, млекарски гиганти упозоравају да "старом континенту" прети и несташица те намирнице.

Седам младих сточара има визију будућности, а циљ им је да побољшају живот у свом селу.

Десикација – честе промене температура крајем лета и почетком јесени могу знатно утицати на период сазревања пољопривредних биљака којима је стабилна температура и релативно суво време погодно да постигну свој пуни стадијум зрелости како би се на време без губитака добио добар квалитет и остварио висок принос.

На малој фарми свиња у Румунији регистрована је појава антракса, који иначе сваке године убије хиљаде грла стоке у тропским у суптропским земљама, али је у областима с умереном климом редак, пренела је агенција Ројтерс

Док талас врућине и даље траје у Швајцарској, војни хеликоптери у тој земљи почели су да доносе ванредне залихе воде сточарима у планинским пределима

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета