Perspektive srpskog tovnog govedarstva ogledaju se u realizaciji izvoza na tržišta arapskih zemalja, kao i na tržište Kine

foto: pixabay

foto: pixabay

Državna intervencija oko razmene grla za uskladišteni kukuruz je ostvarila pozitivne rezultate, ali je izvoz i dalje stopiran a ponuda junadi na domaćem tržištu veća je od potražnje

U periodu od maja prošle godine do sada, oko 500 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji razmenilo je približno 6.000 junadi za merkantilni kukuruz koji im je država obezbedila iz Državnih robnih rezervi. Treći krug te razmene završen je pre nekoliko dana, a za preradu je iskorišćeno oko 3.000 junadi. Za kilogram žive mere junadi poljoprivrednici su  u proseku dobili 16,90 kg kukuruza. Procene su da su stočari uspeli da ostvare prodajnu cenu junadi od 2,30 evra po kilogramu, a u boljoj situaciji bili su oni koji su uspeli da kukuruz prodaju za 17,20 rsd/kg.

Zlatan Đurić iz Unije poljoprivrednika u Sremskoj Mitrovici kaže da su stočari u toj uniji veoma zadovoljni i da im je ova pomoć značajna, obzirom da je izvoz junadi iz Srbije trenutno onemogućen. "Vlada i Ministarstvo poljoprivrede izašli su sa najpovoljnijim uslovima koje smo mogli ostvariti na tržištu, bukvalno u najgoroj situaciji. Razmenili smo junad po najvišim cenama. Veće ne postoje ni u Evropskoj uniji. Nismo bili uslovljeni ni starosnom granicom ni polom životinje. Bilo je puno problema i natezanja, ali se sve dobro završilo. Ipak, moraćemo da napravimo pritisak na Ministarstvo da se ovakva akcija ponovi, sve dok ne nađemo odgovarajućeg kupca i ne krenemo sa izvozom. Nažalost, domaće tržište je prezasićeno junadima", navodi Đurić.

Ova razmena inicirana je pre godinu dana u Udruženju "Agroprofit" iz Novog Sada, u okviru koga je aktivna Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa. Nezadovoljno postojećim uslovima, ovo udruženje je u toku prošle godine uputilo  Direkciji za robne rezerve zahtev za izmenu tadašnjih uslova javnog poziva. Kako kažu u Agroprofitu, svi njihovi predlozi su prihvaćeni, a poljoprivrednici su zadovoljni. "U prvom krugu razmene imali smo 17 kg merkantilnog kukuruza za jedan kilogram žive mere junadi, a sada u poslednjem, obzirom na porast cene kukuruza, taj paritet je korigovan na 16,90 kg za jedan kilogram žive mere junadi. U odnosu na prodajnu cenu koju su stočari ostvarili prodajući kukuruz, uspeli su da za kilogram junadi ostvare cenu od 2,10 do 2,35 evra. To je najveća cena u regionu. Kada se sve sabere, poljoprivrednici su zadovoljni", navodi Čedomir Keco iz ovog Udruženja.

Iako smatra da je pritisak na tržište ublažen, pitanje prodaje junadi i dalje nije u potpunosti rešeno. Između 12 i 15 hiljada junadi ostalo je da čeka svog kupca. "Moramo se okrenuti izvozu u arapske zemlje gde je stanovništvo pretežno islamske veroispovesti. Mi više ne možemo da se oslonimo na izvoz u Tursku, jer nismo rado viđeni dobavljači na tom tržištu. Moramo da se oslobodimo priče i kalkulacije da Turska može da nas spasi. Mislim da ne postoji nijedan znak da taj izvoz može da se nastavi", kaže Keco i ističe da su naše šanse veće na tržište Egipta, Alžira i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i da je neophodno definisati  u čemu će se naša privredna saradnja sa Kinom ogledati u narednih nekoliko.

Proces razmene junadi za merkantilni kukuruz u jednom trenutku bio je stopiran, te su se stočari okrenuli prodaji junadi klanicama. Međutim, cena nije bila zadovoljavajuća. "Bilo je slučajeva da su kvalitetni simentalci prodati za samo 1,5 evra/kg, ali se cena uglavnom kretala između 1,6 i 1,8 evra/kg za kvalitetnu junad. Ovo je loš primer plasmana ćive stoke. Klaničari svoje proizvodne kalkulacije isplativosti baziraju ulaznoj ceni junadi 2,1 evro/kg. To znači da su oni zbog niske otkupne cene ostvarili solidnu dobit pri samoj kupovini grla. Ovo pogotovo ako se ima u vidu da se i pored jeftinijeg otkupa cene mesa i prerađevina u maloprodaji nisu menjane. Problem za stočare predstavlja i to što pojedini silosi  žele da cenu za preuzetu robu umanje za 2%, u odnosu na vrednost koja je ugovorena između Državnih robnih rezervi i stočara. Iako silosi, koji su samo skladištari i servis služba Državnih robnih rezervi, te nemaju pravo da menjaju ugovorenu cenu i uzimaju pomenuti procenat od stočara, pojedini i dalje rade prema sopstvenom opredelenju. Silosi u Šapcu, Žablju i Somboru i dalje daju manje kukuruza za kilogram žive vage, tako da će po ovom pitanju morati da reaguju inspekcija ili neki drugi državni organi", smatra Čedomir Keco.

U Agroprofitu navode da je razmena stoke za kukuruz pod državnim nadzorom omogućila uvid u kapacitete i strukturu proizvodnje domaćih farmera. Za predhodnih godinu dana uočeno je da su na srpskom tržištu u najvećoj meri prisutna kvalitetna grla simentalske rase, zatim angusa i šarolea. Međutim, nije dobro što trećinu ponude čini tovna rasa holštajn."Holštajn rasa je manje kvalitetna u odnosu na tovne rase simentalac, angus, limuzinsko goveče ili šarole", ističe Keco.

Najzad, razmena je takođe pokazala da su stočari u Srbiji uvideli da dugoročno bavljenje uzgojem junadi zahteva prisustvo 30, 50 ili 100 grla, te da taj posao ne moože uspešno realizovati sa pet ili šest tovnih životinja.

 

Izvor:agroklub.rs

Perspektive srpskog tovnog govedarstva ogledaju se u realizaciji izvoza na tržišta arapskih zemalja, kao i na tržište Kine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета