Poskupljenja životnih namirnica ozbiljno ugrozila kvalitet života građana

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Zbog aktuelne situacije sa virusom, došlo je do brojnih poskupljenja životnih potrepština i to u više navrata. Ovim je, ocenjeno je, značajno ugržen život građana.

Kako javljaju iz pokreta "Ne davimo Beograd", ovogodišnja poskupljenja velikog broja životnih proizvoda i usluga ozbiljno su ugrozila kvalitet života građana, dok su na najvećem udaru svakako najugroženije i najsiromašnije grupe ljudi.

- Cena svinjskog mesa u beogradskim prodavnicama u avgustu je poskupela za 22 odsto u odnosu na maj ove godine, dok je cena junetine bila veća za 11,6 odsto. Na nivou čitave zemlje, povrće je u avgustu ove godine poskupelo za skoro 20 odsto u odnosu na avgust prošle godine, dok su proizvodi iz kategorije ulja i masti u istom periodu poskupeli za 18,8 odsto - navodi taj pokret u svom saopštenju.

Dodaje se da su poskupele i cene drugih osnovnih životnih namirnica poput hleba i žitarica, mleka, sira i jaja, kao i da su osetno skočile i cene komunalija, iznajmljivanja stana i goriva.

- Jedan od razloga ovako visokog poskupljenja hrane su nepovoljne vremenske prilike i ovogodišnja suša. Da je, umesto u sopstveno bogaćenje, politička elita budžetski novac proteklih godina ulagala u veće i obuhvatnije poljoprivredne subvencije, sistematsko povećanje tehnoloških kapaciteta i modernizaciju poljoprivrede, ovakav sumoran scenario bio bi mnogo manje realan - navodi se.

Pokret „Ne davimo Beograd“ je ocenio da je, samo mesec dana od povećanja minimalne cene rada, već očigledno da povećanje od 3.000 dinara nije ni približno dovoljno čak ni za zadovoljenje osnovnih egzistencijalnih potreba, a kamoli za bilo šta što nalikuje na pristojan život.

- Ako se trend rasta cena nastavi i u narednim mesecima, oko 350.000 radnika koji primaju minimalac biće sve dalje od mogućnosti da sopstvenom zaradom priušti sebi i svojoj porodici osnovno za život - smatraju u tom pokretu.

Agroinfo.rs/danas.rs

Poskupljenja životnih namirnica ozbiljno ugrozila kvalitet života građana

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednike u Srbiji ovih dana, uz žegu i očigledno sušnu sezonu, muči i nabavka veštačkog đubriva za jesenju setvu. Izvesno je da cene neće pasti, a naročito zabrinjava to što im je prošle godine za tonu veštaka trebalo oko 45.000, a sada ih to košta i do 145.000 dinara.

Da se može i bez lekova u prvoj fazi lečenja koronavirusa, pokazuju i tvrdnje koje je iznela dr Ljiljana Gojkovć Bukarica, farmakološkinja i članica Radne grupe za izradu protokola lečenja kovida 19.

Nakon odluke Vlade Srbije da ograniči cene osnovnih životnih namirnica, usvojene su izmene Uredbe o ovom ograničenju.

Higijena nosa jednako je važna kao i higijena celog tela. Ispiranje nosne sluznice neophodno je kako bismo sprečili dospevanje patogenih mikroorganizama na sluzokožu, a time i nastajanje nekih većih problema.

Kina će obustaviti uvoz smrznute ribe iz Rusije na čijem pakovanju je otkrven koronavirus. Ovo nije prvi slučaj tog tipa.

Koronavirus je doneo brojne probleme na svim nivoima. Kriza prati i živinarstvo, a naročito se javljaju problemi kod plasmana konzumnih jaja. Osim toga, hrana za živinu je znatno poskupela, kao i energenti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета