Srbija će moći da izvozi bez plaćanja carina

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ruska Duma ratifikovala je sporazum o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Srbije.

Kada budu i ostale zemlje članice stavile paraf na ovaj dokument, naša zemlja će početi sa bescarinskim izvozom dogovorene kvote za 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog kravljeg sira.

Inače, ovaj sporazum, o kome se pregovaralo skoro četiri godine, potpisan je u Moskvi pre godinu dana, a u dokumentu se navodi da se liberalizuje međusobna trgovina, u skladu sa odredbama sporazuma i pravila Svetske trgovinske organizacije. Da bi bio validan, treba da ga ratifikuju sve države EAEU. Nadležni u Ministarstvu trgovine, nadaju da bi to moglo da bude tokom sledeće godine, pišu “Večernje novosti”.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina i to u Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Jermeniju.- Informacija koja je stigla iz Moskve je izuzetno važna, jer je Srbija to ratifikovala u februaru ove godine i ostalo je da to urade i druge zemlje članice EAEU – kazal je Jagoda Lazarević, pomoćnik ministra trgovine za bilateralnu ekonomsku saradnju. – Najbitnije da je ratifikovala Rusija, jer je ona naš partner i najvažnija država u ovoj uniji. Verujemo da će ostale zemlje uskoro potpisati, jer se čekalo na Moskvu.

Sadašnji izvoz ide na osnovu postojećeg dogovora sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Ali zbog olakšica koje smo dobili, bilo bi dobro da se što pre počne sa primenom, jer će to značiti i bolju mogućnost za srpske izvoznike.Sporazum podrazumeva i da će sve strane sarađivati i razmenjivati informacije o standardima, tehničkim propisima i nadzoru tržišta. To uključuje akreditaciju, ispitivanje i sertifikaciju. A sve je važno kako bi se sprečilo pojavljivanje bilo kakvih tehničkih prepreka u trovini. Osim toga, predviđeno je uvođenje elektronskog sistema za pružanje sertifikata o poreklu robe tokom carinjenja.Sa Rusijom imamo i veliki disbalans jer iz nje uvozimo cigarete, bez carine, a istovremeno naše domaće cigarete se izvoze uz visoku stopu carinskog opterećenja. To će sada biti promenjeno, a dobro će proći i proizvođači voćnih rakija i vinjaka u Srbiji.

Izvor:domacinskakuca.rs

Srbija će moći da izvozi bez plaćanja carina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Uprkos sporom prvom kvartalu, ukupna vrednost poljoprivredno-prehrambene trgovine EU (izvoz plus uvoz) za period januar-jun 2021. godine iznosila 157,1 milijardi evra, pokazuje najnoviji mesečni izveštaj Evropske komisije

Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo u Republici Srbiji u avgustu 2021. godine, u odnosu na avgust 2020. godine, veći je u tekućim cenama za 14,3%, a u stalnim cenama za 7,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

EU je na kraju 2020. imala na snazi 150 mera trgovinske zaštite, ali je Evropska komisija prvi put kao ozbiljan izazov za kompanije u bloku uočila novu vrstu subvencija koje daju treće zemlje u formi prekogranične finansijske podrške.

Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbija ostvarili su za šest meseci ove godine ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu vrednu gotovo 3,1 milijardu evra što predstavlja povećanje od 11,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) stupio je na snagu i time je za Srbiju otvoreno tržište od 180 miliona ljudi za oko 99 odsto robe s domaćim poreklom. Jedna od značajnih novina je da, prema novom Sporazumu, za odobravanje režima slobodne trgovine više ne postoji uslov takozvane 'direktne kupoprodaje'.

U Beogradu će, u hotelu Hajat, biti organizovan Agroindustrijski forum ruskih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i bilateralni susret sa srpskim trgovinskim lancima, distributerima i uvoznicima sirovina za prehrambenu industriju. Događaj je predviđen da se održi 30. juna u 9:30 časova.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета