Traži se rešenje za poremećaje na tržištu đubriva

Foto: Pixabay.free

Foto: Pixabay.free

Cene mineralnih đubriva otišle su dva i tri puta naviše zbog poskupljenje gasa i to pogađa poljoprivrednike u Srbiji ali i u svetu

Da bi ublažili posledice i smanjili troškove setve, država će produžiti još 15 dana rok za konkurisanje za pozajmice za nabavku repromaterijala sa nižim kamatnim stopama, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Naveo je da ovo ministarstvo daje subvencionisane kredite za kupovinu repromaterijala sa grejs periodom i kamatnom stopom od jedan i tri odsto. ”Ova mogućnost postoji do 1. novembra ali ćemo produžiti još 15 dana upravo zbog jesenje setve, za one koji eventualno nisu obezbedili finansijska sredstva i kako bi setva, pre svega pšenice, najvećim delom bila uspešno završena”, naglasio je Nedimović.

Dodao je da ne vidi veće probleme u aktuelnoj setvi, ali da bi na proleće moglo da dođe do poremećaja na tržištu azotnih đubriva, koja se koriste za prehranu useva i koja će biti potrebna u martu.

Prema njegovim rečima, u Evropi je najveći proizvođač azotnog đubriva ”Jara”, obustavio 50% proizvodnje, dok se u hrvatskoj Kutini takođe ne proizvodi. ”Popisali smo sve zalihe koje imamo i formirali radnu grupu koja se bavi ovim problemom. Grupa će u narednom periodu izaći sa predlogom za prevazilaženje tog stanja u prolećnoj setvi. Velika je tražnja za azotnim đubrivima, imamo planove kako to da rešimo sa Rusijom, a možda i sa Iranom, jer je ta država veliki svetski proizvođač uree”, kazao je Nedimović.

Ranijih godina veštačka đubriva u Srbiju pretežno su se uvozila iz Rusije (oko 60%) ali i iz EU, uglavnom iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Rumunije. Cena gasa čini 80% troškova proizvodnje a proizvođači mineralnih đubriva iz Evropske unije objavili su nedavno da više nisu konkurentni na tržištu.

Udruženja proizvođača đubriva ”Fertilizers Evropa”, pozvalo je Evropsku komisiju da preduzme hitne mere koje će omogućiti povratak uslova u kojima proizvođači mogu da nastave da snabdevaju evropske poljoprivrednike visokokvalitetnim i održivim đubrivima iz EU.

Jakob Hansen, generalni direktor udruženja ”Fertilizers Evropa” naglasio je da će biti problema sa mineralnim đubrivima i da su se oni, do sada, ravnopravno takmičili sa proizvođačima iz Rusije, Severne Afrike i zalivskih zemalja u kojima je cena gasa niža i stabilnija. U ovakvim okolnostima, nisu konkurentni i to je razlog privremenih ograničenja i zatvaranja pogona širom Evrope.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Traži se rešenje za poremećaje na tržištu đubriva

Komentari

What Does Drinking Soy Milk Do to Hormone Levels dapoxetina generico

[url=https://strattera2023.online/]strattera generic us[/url]

This issue therefore needs to be further evaluated with new vaptan agents in controlled trials cialis buy

Thromboembolic events and endometrial cancer are the predicted toxicities levitra precio 10 mg If you have ascites, it s often a sign of liver failure

[url=https://zanaflextizanidine.gives/]tizanidine 4 mg tablet[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u III kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, povećane su za 28,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Poljoprivrednike u Srbiji ovih dana, uz žegu i očigledno sušnu sezonu, muči i nabavka veštačkog đubriva za jesenju setvu. Izvesno je da cene neće pasti, a naročito zabrinjava to što im je prošle godine za tonu veštaka trebalo oko 45.000, a sada ih to košta i do 145.000 dinara.

Poskupljnenja se beleže na svim nivoima, a muku muče i poljoprivrednici jer je setva kukuruza, soje, suncokreta ove godine skuplja za 45 odsto nego lane.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета