U Srbiji raste proizvodnja i izvoz sladoleda

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Proizvodnja sladoleda u Srbiji poslednjih godina raste, a prema podacima Privredne komore Srbije naročito veliki rast se beleži od 2019. kada je proizvedeno 51 odsto više sladoleda nego godinu dana ranije. U 2019. godine proizvedeno je 33.875 tona, a 2018. 22.313 tona. Prošle godine proizvodnja je bila približna rekordnoj 2019. godini i iznosila je 33.818 tona

Ranijih godina je, pokazuju podaci Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, u Srbiji proizvođeno tek nešto više od 20.000 tona.
2016. proizvodnja je iznosila 20.202 tone, 2017.godine 21.415 a godinu dana kasnije 22.313 tona.

Sa porastom proizvodnje, raste i izvoz ove omiljene letnje poslastice, pa su prošle godine izvezene 22.230 tona, što je tri puta više nego 2016.

Najveće količine sladoleda, srpski proizvođači izvoze u zemlje našeg regiona, a najviše u Bugarsku, Grčku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku. Sladoled se izvozi i u Veliku Britaniju, Nemačku, Španiju.

Osim velikih fabrika sladoleda Frikom, Froneri Adriatic i Swišlion – Takovo, koje proizvode najveće količine i zapošljavaju oko 2.000 radnika, sladoled u našoj zemlji pravi i oko sto malih zanatskih proizvođača.

Agroinfo.rs/Tanjug

U Srbiji raste proizvodnja i izvoz sladoleda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iz Srbije je prošle godine izvezeno 30.000 tona sladoleda u vrednosti od 63,5 miliona evra, najviše u zemlje regiona, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Mnogi stanovnici Londona su, kako bi lakše podneli visoke temperature koje su ove godine prešle rekordne vrednosti, spremni da probaju i sladoled pomalo neobičnog ukusa – kečapa i majoneza.

Vlasnik recepture sladoleda “Respiro di Diavolo” “Dah Đavola” tvrdi da je baršunasti crveni sladoled čak 500 puta pikantniji od najljućeg Tabasko umaka.

Pokušaćemo da vam damo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da prestanete da jedete slatkiše i kolače.

Pre desetak dana su regulatorne vlasti u Srbiji dobile obaveštenje od EU da je na našem tržištu prisutan sladoled koji sadrži određene materije u nedozvoljenim količinama koji je povučen iz prodaje, a sada su još dve vrste sporne i potencijalno opasne po zdravlje ljudi.

Sladoled spada u omiljenu poslasticu, iz tog razloga smo pokušali da sakupimo što više zanimljivih činjenica vezanih za ovaj dezert.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета