Foto: Print screen

Foto: Print screen

Prvi proizvod iz Pirota, koji je dobio žig „čuvarkuća“, Privredne komore Srbije je peglana kobasica.

Uslove je ispunio najveći registrovani proizvođač ovog autohtonog proizvoda. U toku je i proces zaštite geografskog porekla peglane kobasice.

Dalibor Tošić je, pre deset godina, proizvodio 20 kilograma peglane kobasice godišnje. Danas, proizvodi preko 1.000 kilograma, ulaganje u kvalitet i proširenje proizvodnje dalo je rezultate. 

„Pokazalo se, da bez obzira, što smo mali proizvođači, da smo uspeli da ispoštujemo sve njihove zahteve. To znači, da ćemo biti još više prepoznatljivi na tržištu, to znači da smo dokazali da je peglana kobasica tradicionalni proizvod koji je napravljen od sto odsto domaćih sirovina. Ja sam siguran da je to pravi put za razvoj Srbije“, rekao je Dalibor Tošić, proizvođač peglane kobasice..

Poslednjih godinu dana, pandemija je otežala plasman peglane kobasice.

„Nama su preko 50 odsto tržišta restorani i hoteli. To je prošle i ove godine sve stalo. Ali,opet zahvaljujući pomoći države, sve se nekako usaglasilo i uspevamo da izdržimo", istakao je dalibor Tošić.

Lokalna samouprava Pirota, prošle nedelje, predala je Zavodu za intelektualnu svojinu, elaborat za zaštitu geografskog porekla peglane kobasice.

„Proizvod koji postoji toliko decenija treba zaštiti od falsifikata, treba, na kraju krajeva, zaštititi od zaborava. Kada se propiše receptura, što se inače radi u elaboratu, stoji obaveza da svako ko želi da proizvodi proizvod na kome će moći da stoji ime pirotske peglane kobasice, mora da se pridržava recepture iz elaborata“, objasnila je Vesna Lazarević, stručni saradnik za poljoprivredu grada Pirota.

Peglana kobasica je proizvod za koji su zainteresovani kupci i van granica Srbije. Međutim, trenutne količine nisu dovoljne ni za domaće tržište.

Agroinfo.rs/rts.rs

Žig na peglanoj kobasici iz Pirota

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sela Orlja i Bazovik u blizini Pirota na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede proglašena su zaraženim područjima zbog afričke kuge svinja.

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) prenose da je na području delovanja RC Pirot vizuelnim pregledom zasada kruške, na lokalitetu Petrovački put, sorta Viljamovka, ustanovljeno da se voćna vrsta nalazi u fazi mirovanja (BBCH 00), te je registrovano i prisustvo određenih štetočina.

U Pirotu je 2. decembra 2021. godine održana regionalna konferencija posvećena kvalitetu mleka i bezbednosti hrane koja je regionalnog karaktera i kojoj su prisustvovali proizvođači i prerađivači mleka, predstavnici veterinarskih službi, kao i predstavnici poljoprivrednih stručnih službi.

Našu zemlju odlikuju najrazličitiji prirodni predeli na kojima nam mnogi mogu pozavideti. Slikom i tekstom vas vodimo u okolinu Pirota i u lepote koje ćete poželeti odmah da posetite.

U belopalanačkom selu Klisura se na površini od preko 36 hektara gaje najsavremenije sorte trešanja koje se plasiraju na domaće i strano tržište.

Pirot grad dge se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini prostire na površini od oko 9.700 hektara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета