Nije dovoljno samo proizvesti: Voćarskom sektoru u Srbiji nedostaju prerađivački kapaciteti

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Kasni mrazevi i visoke letnje temperature uticali su na smanjen prinos pojedinih voćnih vrsta. To nije slučaj sa jabukom čiji rod je bio rekordan ove sezone, te iznosi preko pola miliona tona. Polovina tog roda biće izvezena na svetsko tržište. Međutim, nije samo dovoljno nešto proizvesti.

Ono što predstavlja značajan problem, ako posmatramo voćarsku proizvodnju, je svakako nisko učešće navodnjavanih i od prirodnih nepogoda zaštićenih površina. Takođe, vrlo značajan problem je i nedostatak prerađivačkih kapaciteta, te mogućnosti zaokruživanja ciklusa proizvodnje, što sa sobom povlači i nemogućnost ostvarivanja više cene proizvoda na tržištu. 

Iz Privredne komore Vojvodine navode da smo izvezli voća u vrednosti od pola milijarde evra u prvih sedam meseci, što je dokaz da imamo izuzetne uslove za ovu vrstu proizvodnje. Povećanje površina pod voćnim vrstama predstavljalo bi značajan korak u unapređenju celog sektora poljoprivrede i ostvarenju veće zarade. Zbog toga je u ovaj sektor neophodno više ulagati. Iako konkursi za dodelu sredstava u sektoru voćarstva postoje, čini se da se ona sveukupno slabo koriste, a neretko je zahtevane uslove teško ispuniti, pri čemu su i proizvođači nedovoljno obavešteni i upućeni u mogućnosti ostvarenja prava na finansijsku pomoć.

Na Poljoprivrednom sajmu je ove godine istaknuto da će proizvodnja jabuke u Evropi biti veća za 15 odsto nego prošle godine, pri čemu u proizvodnji prednjače Poljaci, dok su Rusi ove godine proizveli milion tona ovog voća.

Srbija ima idealne uslove po pitanju klime i zemljišta za proizvodnju voća, ali je sveukupno potrebna bolja organizacija, učestvovanje savetodavnih službi koje će pomoći proizvođačima da dođu do potrebnih sredstava, izgradnja dodatnih savremenih skladišnih i prerađivačkih kapaciteta, jer da bismo bili konkurentni na svetskom tržištu, moramo imati pre svega kvalitetan proizvod.

Agroinfo.rs

 

 

Nije dovoljno samo proizvesti: Voćarskom sektoru u Srbiji nedostaju prerađivački kapaciteti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otpočelo je izradu nacrta zakona kojim se uvodi sistem provera celog lanca proizvodnje hrane u zemlji, po principu – od njive do trpeze, kao i sistem kontrola hrane iz uvoza.

Poljoprivredna inspekcija nastavlja intenzivne kontrole u cilju zaštite potrošača i pružanja visokog nivoa bezbednosti hrane na tržištu Srbije.

Dok se mnogi raduju prvim kilogramima domaćih trešanja na proleće, ovogodišnja sezona je ponovo otvorila večito pitanje — zašto nas ovo ukusno voće košta koliko i luksuzni desert u restoranu?

Pod organskom proizvodnjom u Srbiji nalazi se svega dva odsto lekovitog bilja, zbog čega bi u budućnosti trebalo raditi na razvoju tog sektora, izjavila je danas posebna savetnica ministra poljoprivrede Tatjana Brankov na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Poziv mlekara i stočara nadležnim državnih organima na razgovor, zbog, kako su naveli, „neodrživog stanja u poljoprivredi“ za sada je okončan porukom da “Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje otvoreno za saradnju i dijalog sa poljoprivrednim udruženjima“, ali da će udruženja morati da „pokažu svoju reprezentativnost na transparentan način“, ne navodeći na šta su tačno mislili

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pojačalo je tokom maja nadzor i kontrolu prometa hrane životinjskog porekla.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета