Pravila jesenje obrade zemljišta u vinogradima

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Jesenja obrada zemljišta u vinogradima se obavlja u ovom periodu ukoliko je berba završena, odnosno najkasnije posle opadanja lišća u novembru mesecu.

Osim što se obavlja u jesen, ukoliko su klimatski uslovi povoljni, ova obrada zemljišta se u pojedinim krajevima može obavljati i u zimu.

U uskoredim vinogradima obavlja se riljanje pomoću ašova ili oranje vinogradarskim plugom.

U špalirskim vinogradima i matičnjacima, duboka obrada se obavlja oranjem na razor, uz pomoć višebraznog pluga ili ravnim oranjem uz pomoć tzv. čizel pluga, kao i uz pomoć rotacione motike.
Obradu je najbolje obavljati na umereno vlažnom zemljištu. U područjima sa jakim mrazevima (ispod -18oC) obavlja se oranje na razor , tako da se zemljište nabacuje prema čokotima i vrši njihovo delimično zagrtanje radi zaštite od mraza.

U ostalim područjima preporučuje se tzv. ravno oranje ili okopavanje uz pomoć rotacione motike. Pri ovakvoj obradi zemljište se samo rastresa i ostaje relativno ravna površina obrađenog zemljišta. Na peskovima obrada se vrši diskosnim plugovima.

Dubina jesenje obrade iznosi 20-25 cm. Pri tome se vodi računa o dubini rasprostiranja korenovog sistema kako se ne bi oštetio veliki broj korenova. Na sredini međurednog prostora dubina obrade može da iznosi od 25-30 cm, ali prema čokotima ne treba da prelazi 20 cm, jer se korenovi iz stabla (korenovog struka) razvijaju i rastu koso prema sredini međurednog prostora.

Kod jesenje obrade zemljišta u vinigradu, kvalitet obrade nije od velikog značaja. U slučaju rada po suvom ili previše vlažnom zemljišu stvaraju se plastice – velike grudve koje će se tokom zime usitniti pod uticajem zimskih padavina i mrazeva.

Jesenja obrada se kombinuje sa đubrenjem organskim i mineralnim đubrivima. Tada se primenjuje stajnjak i formulacije mineralnih đubriva sa povećanim sadržajem kalijuma i fosfora, najbolje formulacije i količine koje su dobijene proračunima iz agrohemijske analize zemljišta. Pre početka obrade ravnomerno se uradi rasturanje planiranih đubriva, prvo mineralnih pa organskih i odmah se vrši zaoravanje. Đubrenje se može obaviti i tako što će se otvoriti duboke brazde, 60-80 cm, bočno od čokota u koje se rasturaju organska i mineralna đubriva, koje se zatim zatvaraju i vrši se njihovo oranje. 

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Pravila jesenje obrade zemljišta u vinogradima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Leblebija se koristi za pripremu variva, a od sušene leblebije se pravi brašno, koje se može koristiti za zapršku u jelima ili za izradu namaza.

Ministarstvo poljoprivrede sa Upravom agrarna plaćanja raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2022. godini. Za ove namene je opredeljeno 41 milion dinara.

Ove godine poljoprivrednicima je brojne probleme napravila nabavka dovoljnih količina đubriva, a mnogi od njih se pitaju da li je ove sezone neophodno osnovno đubrenje zasada, između ostalog i zbog visoke cene.

Sneg koji je u prethodnom periodu padao na teritoriji cele Srbije pogodovao je usevima pšenice, a da bi prinosi bili optimalni, neophodna je i adekvatna prihrana. Sve to dolazi u momentu kada su cene đubriva na tržištu previsoke, tvrde stručnjaci.

Na Beogradskom sajmu, 25. i 26. februara održaće se sajam vina "Beowine", a prijave za ovaj događaj su u toku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета