Пачија јаја - хранљивија и два пута већа од кокошијих

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

У многим земљама у свету, па и код нас у исхрани се најчешће користе пилеће и ћуреће месо и јаја. Један од разлога зашто је на тржишту најзаступљенија ова врста живине и производа од ње јесте и већа економска добит.

Међутим, велика је штета јер су пачија јаја већа и богатија жуманцем од кокошијих, она такође имају знатно више витамина и протеина него што имају јаја кокошке. Ево шта још нисте знали о пачијим јајима.

Како изгледају пачија јаја?

Пачија јаја су већа од кокошијих и то око 50% већа од стандардног великог кокошијег јаја. Често се могу сретати у више различитих боја. Кајуга патка, популарна црно-зелена врста, полаже јаја која имају сивкасте нијансе, а понекад су и јако црна. Друге врсте патака углавном полажу бела, светло зелена или браон јаја.

Да ли су пачија јаја калорична?

Са једне стране с обзиром на то да имају већи садржај жуманца, пачија јаја имају и знатно већи проценат масноће и холестерола него што имају кокошија јаја.

Ипак, са друге стране она имају и већу количину протеина, а самим тим и већу концентрацију омега 3 киселина, што их сврстава у групу омиљених производа оних који су у потрази за високо калоричном храном. Поред тога, пачија јаја према осталим нутриционистичким својстивма врло слична кокошијим јајима.


Да ли су пачија јаја здрава за исхрану?

Да, итекако су здрава и то ништа мање од кокошијих јаја. Код људи постоји и страх од салмонеле, међутим она нису ништа више штетнија од кокошијих.

Како припремати пачија јаја?

Пачија јаја можете припремати исто као и остале врсте јаја, јер не постоји ништа што би са једном врстом јаја могли припремити а са другим не. Међутим, како су пачија јаја већа и имају већи проценат масноће, рецепти намењени за кокошија јаја неће баш увек моћи да се искористе уколико бисмо их заменили. Ако желите да нешто припремите са пачијим јајима, пре свега проверите колико би пачијих јаја требало да искористите у замени.

Izvor: agromedija.rs

Пачија јаја - хранљивија и два пута већа од кокошијих

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osim što popravlja oštećene pramenove kose, takođe jača kosu

Pogledajte šta treba da uvrstite u svoju ishranu kako biste što pre pocrneli

Žitište ima svoj jedinstveni festival - Pile fest. Manifestacija koja je posvećena živinarstvu i proizvodima od živine, održana je 16. put a njen zaštitni znak jeste priprema a potom i degustacija najveće kajgane na ovim prostorima.

Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Vlasti u Mađarskoj ubile su više od 91.000 pataka nakon što su objavile izbijanje teškog virusa ptičjeg gripa (H5N1) na farmi u blizini rumunske granice, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета