Pačija jaja: Visoko cenjen proizvod zbog svog bogatog sastava

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Uzgajanje patki je mnogo skuplje od brige o pilićima, zbog toga na policama prehrambenih prodavnica nije moguće pronaći pačija jaja, već se prodaju na specijalizovanim farmama koje uzgajaju patke.

Pačija jaja su po mnogo čemu superiornija od kokošjih jaja. U pogledu izgleda i sadržaja, patkino jaje je oko 2 puta veće od pilećeg, teška (90) 90 grama, a boja ljuske je bela, ponekad sa nijansama zelene ili plave boje. Ova jaja su puno manje sa alergenima od kokošjih jaja, sigurno je da osoba koja ima alergiju na kokošja jaja može sigurno jesti pačija.

Upoznajmo se sa vrhunskim performansama pačijih jaja:

• pačije jaje je gotovo dvostruko hranljivije od kokošjeg jajeta i zahvaljujući svojoj debeloj ljusci duže zadržava svežinu;

• pačija jaja su mnogo bogatija albuminom (belančevinom), što znači da su pogodnija za kuvanje - pečenje i ukrašavanje kolača, peciva i poslastica na bazi belanaca;

• sadrži mnogo više omega-3 masnih kiselina, čije su dobrobiti dobro poznate;

• pačija jaja se smatraju takozvanom alkalnom hranom koja sprečava razvoj ćelija karcinoma u telu;

Hranjive stvari u pačijim jajima

Ova jaja sadrže šest puta više vitamina B od pilećih jaja, dvostruko više vitamina A, četvrtina manje vitamina E, a ostatak pokazatelja otprilike je sličan. Sastav masti pačijih jaja takođe je ispred, jer je bogatiji mononezasićenim mastima - Omega-3. 

Koja je razlika između kokošijihi paćijih jaja? 

Veličina: Pačija jaja nešto su veća od pilećih, u proseku 1,5 puta. To se može videti vizualno bez vaganja. Pačija jaja u proseku teže 70-90g, a pileća jaja 50-70g.
Sastav i sadržaj kalorija: Otkrio sam da su patkina jaja hranjivija, 184 - 202 kcal / 100g, jer Žumanjak sadrži više masti. Piletina - 160 kcal / 100g. A po sadržaju vitamina A i skupine B patka je na prvom mjestu.
Metode primene: Više puta ćete čuti upozorenje da se pačija jaja kategorički ne preporučuju jesti sirova, jer verovatnije je da će biti zaraženi salmonelom. 
Ukus:  Često se nailazi na informaciju da se pačija jaja ne jedu zbog svog specifičnog okusa i mirisa. Mnogi ljudi primećuje njihov izvrsni okus i visoki kvalitet jela u kojima su prisutna ova jaja. 
Dostupnost kupcu:  Pačija jaja za većinu su poput delikatesa: retka i skupa. 

Što se tiče hranjive vrednosti: 100 g, odnosno približno jedno jaje sadrži 185 kalorija. Proizvod se uglavnom sastoji od masti koje zauzimaju oko 14 g i belančevina - oko 13 g. U njemu je vrlo malo ugljikohidrata - samo 0,1 g.

Blagodati proizvoda i njegova najbolja svojstva rezultat su njegovog bogatog sastava. 

- vitamini najpotrebniji za telo: A, D, H, K, E, PP i C;
- širok raspon vitamina B-skupine: B4, B2, B9, B12, B5;
- najvažniji minerali: gvožđe, fosfor, cink, selen;
- folna kiselina;
- vredne aminokiseline.

Vredna svojstva i blagodati patkinih jaja za čoveka manifestuju se u činjenici da:

- jača zube i kosti zbog velike količine fosfora;
- regulišu nivo hormona;
- imaju povećanu hranljivu vrednost - biće od velike koristi s nedostatkom težine;
- stimulišu odbrambeni sistem tela i poboljšavaju metabolizam;
- poboljšati kvalitet krvi i imati blagotvorno dejstvo na nervni sistem;
- dobar efekat na stanje kose i kože kod muškaraca i žena.
Pored toga, pačija jaja za muškarce su dragocena povećanjem sposobnosti za začeće. Bez obzira na blagodeti proizvoda, u ishranu dece treba ga uvesti najranije u uzrastu od 6 godina. 

Agroinfo.rs

Pačija jaja: Visoko cenjen proizvod zbog svog bogatog sastava

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vitamin B12 (Cijankobalamin) je hidrosolubilni vitamin. Izvori ovog vitamina su gotovo isključivo namirnice životinjskog porekla. U ljudskom organizmu deponovan je u jetri

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Koronavirus je doneo brojne probleme na svim nivoima. Kriza prati i živinarstvo, a naročito se javljaju problemi kod plasmana konzumnih jaja. Osim toga, hrana za živinu je znatno poskupela, kao i energenti.

Virus avijarne influence (pottipa H5N8) čije je prisustvo potvrđeno kod uginulih labudova na području Beograda ne prenosi se sa zaraženih ptica na ljude, ali se može preneti na domaću živinu i prouzrokovati velike ekonomske štete.

Dok evropske zemlje uveliko donose zakone kojima će se u potpunosti zabraniti kavezni uzgoj kokošaka nosilja, sprski farmeri ne znaju kakve im propise država priprema. U slučaju da i naša zemlja usvoji EU praksu, živinari će morati da pređu na druge sisteme ili će pak stavljati katance na farme.

Ako nemate vremena za konzumiranje pre isteka roka trajanja - zamrznite. Možete li stvarno zamrznuti kokošja jaja, i kako to uraditi kako treba - reći ćemo u nastavku teksta.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета