Зашто не једемо ћурећа јаја?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Јаја од ћурке су потпуно јестива. Ипак, иако је тако, људи немају навику да их конзумирају. Зашто је то тако и зашто не једемо ћурећа јаја?

Како кажу они који чувају ћурке и који су пробали њихова јаја, укус ћурећих јаја је јако сличан кокошјим јајима.

Јаја од ћурке су мало већа од кокошјих. Такође, њихова љуска је нешто јача, а мембрана између љуске и јајета нешто дебља него код кокошјих јаја. Можемо закључити да разлике уопште нису велике.

Како је ћуретина све популарније месо и у нашој земљи, поставља се питање зашто су ћурећа јаја тако ретка?

Произвођачи не излазе на тржиште
Одговор на питање зашто су јаја ћурке тако ретка и зашто их је тешко пронаћи на тржишту није нимало једноставан. Овакво стање последица је комбинације више различитих фактора.

Пре свега, ћурке сносе јаја много ређе од осталих птица. На пример, кокошка или патка снесе једно јаје дневно, док је код ћурки то највише два јајета на недељном нивоу. Такође, узгој ћурки, у неким ширим размерама, изискује много више простора и хране у односу на узгој пилића и кокошака.

Ћурке касније полажу јаја
Још један од разлога зашто се јаја ћурке готово и не користе у исхрани јесте тај што ћурке касније почињу са полагањем јаја.

Наиме, ћурке касније достижу полну зрелост, па им је потребно око 7 месеци пре него што могу да произведу јаје. Код кокошака је то другачије. Већ са 5 месеци старости кокошка може да снесе јаје. Иако ова разлика од само 2 месеца можда не делује значајно, узгој и исхрана ћурки је доста скупља, па је зато и овако мали период битан.

И само 2 месеца више до првог сношења јаја за произвођача који узгаја ћурке ствара додатне трошкове.

Трошкови узгоја ћурки који су много већи од гајења кокошака или гајења морки и сви наведени фактори доводе до тога да су ћурећа јаја много скупља од кокошјих. Управо из овог разлога јаја ћурке најчешће се користе за приплод.

Исплатљивије је гајити ћурке због меса које је врло квалитетно, него продавати њихова јаја.

 Izvor:/agromedija.rs

Зашто не једемо ћурећа јаја?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osim što popravlja oštećene pramenove kose, takođe jača kosu

Pogledajte šta treba da uvrstite u svoju ishranu kako biste što pre pocrneli

Žitište ima svoj jedinstveni festival - Pile fest. Manifestacija koja je posvećena živinarstvu i proizvodima od živine, održana je 16. put a njen zaštitni znak jeste priprema a potom i degustacija najveće kajgane na ovim prostorima.

Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ptičiji grip hara Evropom, a u Francuskoj je od novembra prošle godine uništeno više od 13 miliona komada živine zbog ove pošasti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета