AVDIKA: Biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Avdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga, smrdljiva zova.

Listovi su joj nazubljeni, a cvetovi su beli, prijatnog mirisa. Njeni plodovi su mali, crni i sjajni, sa tri izdužena semena unutra. Biljka može da se nađe i u planinskim krajevima i u dolinama reka. Cvetovi se skupljaju, kad je više od dve trećine njih procvetalo, plodovi se skupljaju u jesen, kada su crni. Cvetovi sadrže glikozide, tanin, sapin, pektin, eterična ulja, vitamin C i mineralne soli. U plodovima - alkaloidi, karoten, tanin, organske kiseline i vitamini A, vitamin B i C. Listovi sadrže vitamin C, a kora je bogata taninom i valereničnom kiselinom. Sva ova jedinjena čine biljku dijuretikom, sredstvom sa laksativnim, protivupalnim i antiseptičkim svojstvima.

 Zelenkasti plod ne bi trebalo da se koristi za konzumaciju. Avdika je kao antivirusni stimulativni lek kod lečenja degenerativnih oboljenja, za prevenciju bolesti raka, za kontrolisanje dobroćudnih tumora.Avdika takođe pomaže u uništavanju glista. Voće i sok, koji se dobija od voće mogu da umire neuralgiju. Isto tako, ona je korisna u slučaju reumatizma, oboljenja disanjog sistema ili išijasa. Kora se preporučuje za upale bubrega - nefritisa i otoka.

Čaj od avdike se koristi za čir na koži, ekceme, opekotine, otoke i koprivnjaču. Kao obloga pomaže u lečenju konjuktivitisa, otoka očnih kapaka, kao sredstvo za smanjenje upala, infekcija i lučenje sekreta.

Izvor:bonapeti.rs

AVDIKA: Biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета