Majstori za šišanje ovaca su na ceni ali vuna nije!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kako su se prilike izmenile u pogledu odgoja, tako je i potražnja za ljudima koji šišaju ovce postala veća . Zanimanje je postalo traženo, ali je malo ljudi spremno, a i obučeno da skida ovcama vunu.

Mada nije sezona šišanja ovaca, Miroslav Kazimir iz Žablja ne zna u čiji će tor pre otići, jer pozive od vlasnika stada prima svakodnevno i u ovim zimskim danima.

Nekada se znalo da se ovce šišaju s proleće i da sezona striže traje u maju i junu. Sada su prilike u pogledu uzgoja ovaca drugačije, životinje se šišaju dva puta godišnje, a stada ne idu na ispašu već tokom cele godine se hrane u zatvorenom prostoru.

Kako su se prilike izmenile u pogledu odgoja, tako je i potražnja za ljudima koji šišaju ovce postala veća . Zanimanje je postalo traženo, ali je malo ljudi spremno, a i obučeno da skida ovcama vunu.

– Za posao treba ljubav prema ovcama – kaže Miroslav Kazimir. – Sada se, umesto običnih makaza, korisiti električna mašinica, pa posao ide brže , a može da bude još i brži uz pravu profesionalnu mašinu za šišanje.

Mada domaći ovčari imaju puno zamerke kako se država ponaša prema stočarstvu, „berbere“ problemi ne dotiču

– Posla ima napretek, pa je teško odgovoriti na pozive svih ovčara. Oni to znaju i unapred zovu, pa tako pravim plan da se niko ne odbije – navodi Kazimir i kaže da ima ekipu od troje-četvoro ljudi, koji sa njim obilaze celu Vojvodinu, pa i šire. Dodaje i da posao nije težak ni zahtevan. U zavisnosti od spretnosti, jedna ovca se može ošišati za dva do pet minuta i zaraditi dva evra. Kazimir priča da je posao zavoleo još kao dečak, jer je u porodici bilo ovaca, pa je uz oca naučio da šiša ovce. Kada je odrastao, bavio se drugim poslom, a od pre dve godine se vratio dečačkoj ljubavi i ozbiljno počeo da se bavi šiišanjem ovaca, što mu je sada, kaže, osnovno zanimanje. Od ovog posla može se pristojno živeti, pa priča kako se sprema da kupi i profesionalnu mašinu.

Naš sagovornik spominje da ga u poslu najviše pogađa što se vuna baca. U vreme kada je bio dete, pre nekoliko decenija, od ovce se jelo meso, pilo mleko, a vuna prodavala i štrikale čarape, kape, džemperi… Sada se samo jede meso i to mlado, jagnjetima, a mleko retko ko pije.

– Od jednog šišanja stada ovaca mogao se dobiti tepih u fabrici “Proleter” u Zrenjaninu, a sada se samo bela vuna čuva, ali nema otkupljivača, pa tako nema ni cenu. Kilogram vune vredi od 20 do 30 dinara, što nije dovoljno da se plati šišanje jedne ovce

Po rečima Miroslava Kazimira, domaće ovčarstvo se dobro razvija, jer ima dosta farmi koje imaju po više hiljada grla. – Najbolja mušterija mi je trgovac iz Bačkog Jarka, koji godišnje po više puta izvozi muške jaganjce za Izrael, pa pre nego što se stado ukrca, na hiljade ovaca treba ošišati.

Spominje kako je njegova ekipa prošle godine skinula vunu sa 9.000 ovaca, a da će ove, gledajući po pozivima, sigurno ošišati 15.000 ovaca. –Traženi smo i za nas se pročulo, idemo čak do Batajnice i još dalje od Beograda, jer svega tri do četiri grupe ljudi u Srbiji se još bave ovim poslom – navodi Kazimir.

Izvor: Dnevnik

Majstori za šišanje ovaca su na ceni ali vuna nije!

Komentari

9 has also been reported 211, 213, 214 clomiphene citrate 50 mg

Medicines are sometimes prescribed for purposes other than those listed in this Patient Information leaflet buy cheap cialis online

generic 5mg cialis best price Acta Anat 1953; 17 201

2006, 227 211 216 cialis on sale in usa Your story is so similar to mine

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je projekat Udruženja odgajivača ovaca Srbije o podizanju klanice i prihvatilo da obezbedi 50 odsto novčanih sredstava od vrednosti investicije.

Čokanska cigaja je rasa ovaca poreklom iz Rumunije koja je uspela da se prilagodi slatinastim pašnjacima i opstane na severu Banata. Ove godine, Udruženje odgajivača ovaca “Čokanska cigaja“ u Sanadu, mestu na severu Banata u opštini Čoka, priredilo je sedmi put “Susret ovčara“.

Ovčarstvo u Šumadiji je jedna od razvojnih šansi ovog kraja Srbije, pa je podržana ideja o izgradnji nacionalne klanice za ovce.

Uzgajivači jagnjadi u Srbiji nisu zadovoljni cenom od 225 dinara po kilogramu žive vage, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je stočna hrana poskupela, u prvom redu žitarice. Trenutno je na tržištu manje grla nego prošle godine u ovo vreme, a zaliha ove vrste stoke i dalje ima.

Ovce preko leta moraju da se šišaju da bi normalno funkcionisale. Ovaj posao nije nimalo lak, naročito ako se obavlja običnim makazama, dok korišćenje električnih makaza i mašinica može ove životinje prilično da uplaši. Iako je ovaj posao dobro plaćen, sve je manje onih koji žele ovo da rade.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета