Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić najavio je danas da će iz Fonda za razvoj poljoprivrede te lokalne samouprave registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima biti omogućena finansijska pomoć za proširenje smeštajnih kapaciteta u ruralnim područjima.

 Za ove namene biće izdvojeno oko tri miliona dinara, a biće finansirano do 50%, odnosno najviše 300.000 dinara od ukupnog iznosa investicije – rekao je Vasić za agenciju Beta.

Kako je precizirao, sredstva su namenjena za adaptaciju, izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata.

Prema njegovim rečima, mogu da konkurišu gazdinstva koja se nalaze u Parku prirode Stara planina i u pojedinim selima u Specijalnom rezervatu prirode „Jerma“.

Dodao je da mogu da konkurišu vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, fizička lica i privredni subjekti, a biće finansirano najmanje 10 projekata.

– Jedan od uslova je da se kategorizuju objekti sa bar četiri ležaja. Cilj lokalne samouprave je da se smeštajni kapaciteti u ruralnim sredinama, kojih je sada oko 110, udvostruče u naredne četiri godine – rekao je Vasić.

Izvor:agrosmart.net

Pirot daje pare za ruralni turizam

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Prema podacima, broj poljoprivrednih gazdinstava se od 2012. godine do današnjih dana smanjio za 62.000.

Sela Orlja i Bazovik u blizini Pirota na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede proglašena su zaraženim područjima zbog afričke kuge svinja.

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) prenose da je na području delovanja RC Pirot vizuelnim pregledom zasada kruške, na lokalitetu Petrovački put, sorta Viljamovka, ustanovljeno da se voćna vrsta nalazi u fazi mirovanja (BBCH 00), te je registrovano i prisustvo određenih štetočina.

U Pirotu je 2. decembra 2021. godine održana regionalna konferencija posvećena kvalitetu mleka i bezbednosti hrane koja je regionalnog karaktera i kojoj su prisustvovali proizvođači i prerađivači mleka, predstavnici veterinarskih službi, kao i predstavnici poljoprivrednih stručnih službi.

Objavljen je Konkurs za podsticaje za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima u 2021. godini, a krajnji rok za podnošenje predloga projekata je 15. novembar 2021. godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета