U čemu je razlika između ajvara, ljutenice ili pinđura? (VIDEO)

Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Simbol jeseni je miris pečenih paprika, a kako nam je došla sezona pripreme zimnica vreme je da naučimo u čemu su najveće razlike između najpoznatijih jesenjih specijaliteta

Pinđur je vrsta začinjene salate ili namaza popularna u kuhinjama balkanskih naroda. Sličan je ajvaru, ali se razlikuje po tome što mu je akcenat na plavom patlidžanu ili paradajzu, a ne na paprici. Sprema se od pečenih paprika, pečenog paradajza i pečenog patlidžana tako što se drvenim tučkom dobro izlupa, zatim pomeša, zalije uljem i posoli. Pinđur se najčešće sprema u Makedoniji, sprema se u jesen, a može da se jede tokom cele godine. Pinđur je najčešće ljutkastog ukusa jer mu se dodaje ljuta papričica. Najčešći sastojci pinđuru su: paprika, paradajz, crni i beli luk, so, šećer, ali se koriste i drugi začini.

Sastojci:  5-6 zelenih paprika, 1 patlidžan, 2 paradajza, beli luk, so, ulje

Priprema: Svo povrće očistiti i iseckati, pa staviti da se prži. Tokom prženja, kad omekša izgnjaviti u šerpi. Pred kraj kuvanja dodati beli luk i so.

Makedonski pinđur

Sastojci: 3 kg crvene paprike, 250 g ljutih papričica, 150 g belog luka, 1.5 kg plavog patlidžana, 1.5 kg paradajza, 1 kašika šećera, kašika soli, 2 dl ulja

Priprema: Paprike, patlidžan i paradajz ispeći i iseckati na kockice. Ljute papričice samo blago ispeći. U šerpu staviti ulje da se ugreje, dodati iseckano povrće i pržiti dok sva tečnost ne ispari, dodati šećer, so i sitno iseckani beli luk.

Pržiti još 10-15 minuta, pa dodajte pečene ljute paprike, lagano izmešajte da se ne raspadnu. Tegle treba da budu ugrejane pre nego što sipate pinđur u njih. Odmah zatvorite poklopcem i okrenite tegle naopačke. Ostaviti ih tako dok se ne ohlade.

Ajvar 

Ajvar ili kako ga u pojedinim delovima zemlje zovu "hajvar" je deo zimnice, a predstavlja specijalnu vrstu namaza ili priloga koji se pravi od paprike. Recepata postoji mnogo, a u zavisnosti od kraja zemlje pravi se od crvenih ili zelenih paprika, a mogu mu se dodati i patlidžan i ljuta paprika. Zavisno od količine i tipa paprike, ukus može varirati između slatkog i ljutog. 

Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje. Uglavnom se sprema od pečene paprike, ali se može spremati i od barene. Iako se pravi u jesen, ajvar se najviše jede zimi, mada se može jesti tokom cele godine. Pre same pripreme ajvara, paprike (i patlidžan) se ispeku ili obare, pažljivo oljušte i samelju. Nakon toga se ajvar prži u dosta ulja.

Recept za ajvar

Sastojci:  10 kilograma crvene paprike, 3 velika patlidžana, 5 dcl ulja, So po ukusu, 1 kašika šećera

Priprema: Ispecite papriku pa je oljuštite od semenki. Ohlađene paprike iscedite, pa sameljite. Ispecite i patlidžan, oljuštite i ocedite. Oceđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mlevenje mesa, pa dobijenu smesu sipajte u veliki lonac i lagano počnite da kuvate. Smesu mešajte što češće, a postupno tokom kuvanja dolivajte ulje, po 1 decilitar na svakih 20-ak minuta.

Dvadesetak minuta pre kraja kuvanja dodajte so i šećer. Da biste znali da li je ajvar gotov, varjačom pređite po dnu, ako varjača za sobom ostavlja trag u kom možete videti dno šerpe, ajvar je dobro kuvan. Pre nego što počnete da sipate ajvar u tegle, zagrejte ih u rerni na 50 stepeni i sipjate ajvar dok je još vruć. Kada ih napunite, na vrh svake tegle sipajte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem.

 

Ljutenica

Ljutenica je pikantni namaz napravljen od povrća. Po teksturi i ukusu je sličan ajvaru, ali je nešto ljućeg ukusa. Sastoji se od paprike, šargarepe, patlidžana, crnog i belog luka, paradajza biljnog ulja, šećera, soli i bibera. Ljutenica se najčešće priprema u Bugarskoj, a kod nas u Vranju. Često se jede uz meso, a kao i ajvar sprema se u jesen, a može da se jede tokom cele godine. Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike.

Sastojci:

6 kg crvene paprike, 2 kg paradajza, 2 kg patlidžana, 2 kg šargarepe, 2 glavice crnog luka, 2 glavice belog luka, ulje po potrebi, 2 kašike soli, 1/2 šolje šećera, 1/2 šolje sirćeta

Priprema: Sve povrće dobro očistite i sameljite ga na mašinici za mlevenje mesa. U smesu od povrća dodajte sirće, ulje, so i šećer. Stavite ljutenicu da se kuva dok ne dobije potrebnu gustinu, a količina ulja varira tokom kuvanja, pa ukoliko vam zatreba slobodno dodajte još.

Kada se ohladi, sipajte u tegle i dobro zatvorite. Da li je ljutenica dobro pržena možete videti na isti način kao i za ajvar, povucite varjaču po dnu, pa ako ostaje trag na kome se vidi dno šerpe, onda je ljutenica dobro pržena. Ljutenica se sipa u prethodno zagrejane tegle, dok je vruća.

Izvor:telegraf.rs

U čemu je razlika između ajvara, ljutenice ili pinđura? (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sezona šljiva je u punom jeku, pa je sada odličan trenutak za klasičan domaći desert koji nas vraća u detinjstvo i mami osmeh na lice. U pitanju su, naravno, knedle sa šljivama, a u nastavku otkrivamo kako da vam ispadnu baš kao bakine

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Od ukupno 65 proizvoda iz Srbije koji su naziv, odnosno poreklo zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu, svega pet je izašlo van granica zemlje. Tačnije ima priznati međunarodno važeći žig.

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета