Како утицати на величину и квалитет јаја код кока носиља

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Многим живинарима који држе коке носиље велики проблем представља неуједначеност у крупноћи и квалитету произведених јаја. Чак иако то битно умањује рентабилност производње, често произвођачи ту појаву да јато носиља снесе велики број ситних и неугледних јаја сматра нормалном појавом.

Међутим, без обзира на расу носиља, сваки одгајивач може утицати на укупну носивост, већу крупноћу и уједначеност у величини произведених јаја. Крупноћа јаја првобитно зависи од садржаја протеина у оброку носиља, а затим и од осветљености и температуре у живинарнику.

Неуједначеност крупноће произведених јаја најчешће је последица недовољног снабдевања носиља протеинима. Пошто се правилним дозирањем протеина постиже боље искоришћавање хране, њихов недостатак у исхрани првобитно доводи до слабијег искоришћавања хранива, онда и до смањења јајне масе и коначно до пада висине носивости.

Количином сировог протеина од 14 до 20 грама у дневним оброцима носиље постжу позитиван ефекат у бољој искоришћености хранива, постиже се већа носивост и крупноћа јаја.
оред исхране и други фактори утичу на носивост а то су оптимална температура и осветљеност живинарника. Дужина осветљења за коке носиље треба да буде од 12 до 14 часова дневно. У току фазе носивости треба мењати дужину осветљења, тако да је она на самом почетку носивости краћа па се постепено продужава.

Оптимална температура за носиље креће се у широком распону од 10 до 20 степени. Максимална носивост постиже се при температурама у живинарнику између 13 и 16 степени, док за максималну јајну масу тј. крупноћу јаја највише одговара температура од око 10 степени. Најбоља искоришћеност хране код носиља се постиже када је температура у живинарнику између 18 до 19 степени.

Комбинујући све ове факторе који утичу на укупну носивост и крупноћу јаја, могуће је постићи и жељене ефекте а самим тим и већу рентабилност у производњи јаја.

Izvor: agromedia.rs

Како утицати на величину и квалитет јаја код кока носиља

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Srbiji se godišnje proizvede oko 1,7 milijardi komada jaja i većina se potroši na domaćem tržištu, a samo jedan manji deo odlazi u izvoz, i to uglavnom u zemlje CEFTA regiona, jer u Evropsku uniju naša država još uvek ne plasira konzumna jaja zbog neusklađenosti sa njihovom zakonskom regulativom

Osim što popravlja oštećene pramenove kose, takođe jača kosu

Pogledajte šta treba da uvrstite u svoju ishranu kako biste što pre pocrneli

Žitište ima svoj jedinstveni festival - Pile fest. Manifestacija koja je posvećena živinarstvu i proizvodima od živine, održana je 16. put a njen zaštitni znak jeste priprema a potom i degustacija najveće kajgane na ovim prostorima.

Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета